latinica  ћирилица
11/01/2018 |  14:57 | Аутор: РТРС

ЕУ: Ирански споразум мора бити очуван

Кључни споразум из 2015. године који ограничава нуклеарне амбиције Ирана, мора да буде очуван, наводе министри спољних послова чланица Европске уније.

Министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон рекао је данас да је тај нуклеарни споразум "кључни споразум који свијет чини безбједнијим мјестом".

Он је то изјавио уочи преговора у Бриселу између министара из Британије, Француске и Њемачке и њиховог иранског колеге Џавада Зарифа.

Шеф дипломатије Њемачке Зигмар Габријел рекао је да ЕУ жели да очува споразум "јер је у нашем интересу да не развијамо или да свједочимо да је нуклеарно оружје развијено у Ирану".

Под тим споразумом, Иран је успорио развој свог нуклеарног програма у замјену за ублажавање економских санкција, а амерички предсједник Доналд Трамп је упозорио да разматра да се повуче из споразума.

Како је претходно пренео Ројтерс, Габријел је позвао САД да разматрају нуклеарни споразум с Ираном као питање које је одвојено од питања програма балистичког оружја који спроводи Техеран и улоге тог програма у грађанском рату у Сирији.

- Требало би да одвојимо двије ствари: ми желимо да очувамо нуклеарни споразум с Ираном... и тешку улогу коју Иран има у реиону - рекао је Габријел уочи састанка са својим колегама из Ирана, Британије и Француске и највишим дипломатама из Европске уније.

Габријел који је отворено критиковао спољну политику САД од како је Трамп предсједник, рекао је и да су САД биле у праву када су изнијеле забринутост због стратегије Ирана на Блиском истоку, навеоди ројтерс.

Извор: Танјуг