latinica  ћирилица
11/01/2018 |  17:03 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Додик и Иванић: Пук мора бити дио званичне прославе Дана Републике (ВИДЕО)

Обиљежавање Божића у касарни "Козара" у Бањалуци није прошло без спомињања Дана Републике Српске и питања зашто Трећег пјешадијског РС пука није било у дефилеу 9. јануара. О једном су предсједник Републике Српске и српски члан Предсједништва БиХ ипак сагласни – до сљедеће године треба мијењати лошу праксу, а Пук мора бити дио званичне прославе Дана Републике Српске.
Додик и Иванић - Фото: РТРС
Додик и ИванићФото: РТРС

Након мирног постројавања и предавања рапорта српском члану Предсједништва, таман кад су мислили да ће испратити протокол и на миру ручати и попити коју, српски војници поново су били мета политике. Да Иванић није био у стању да доведе српске војнике у дефиле и да то не смије да се понавља више, порука је коју је у нешто блажој форми, Додик и данас поновио, показујући да нема намјеру одустати од своје приче, иако су прошла два дана од 9. јануара.

"Мислим да тај сегмент употребе јединице не може да подлијеже командовању какво је до сада било и одобравању администратора у Министрарству одбране, него мора да буде одлука српског члана Предсједништва и да се на томе заврши. Не могу у МО одлучивати шта је традиција ВРС, то могу само они који су из Српске и у име ње могу да дефинишу такве изјаве", ракао је предсједник Додик.

Затечени Иванић, који је прво послао мирну поруку, честитајући војницима Божић и празнике, накнадно се исправио па упитао Додика зашто није мијењао правила док је члан његове странке Небојша Радмановић био члан Предсједништва.

"Слажем се да би било паметно, али бих волио да су то одрадили осам година прије мене или да су ми рекли на почетку мандата, можда бих се за то успио изборити. Али на самом крају мандата, сад, типично за нас, накнадна памет", истиче Иванић.

Ипак, СДС-ов Борис Јеринић, помоћник министра одбране БиХ, слаже се са предсједником Српске да српски члан Предсједништва треба да одлучује о српским војницима.

"Ако 3. Република Српска пук баштини традицију ВРС, а српски члан Предсједништва је врховни командант, тј Предсједништво, а наш задатак је да заштитимо традицију, мислим да бисмо на тај начин ријешили несугласице које се сваки дан појављују", каже Јеринић.

Он предлаже да се контрола Трећег Република Српска пука ријеши правилником и појашњава да је то врло једноставно. Међутим, заборавља да правилник не може да донесе Предсједништво, него Министарство одбране, гдје и сам ради.