latinica  ћирилица
11/01/2018 |  18:11 ⇒ 12/01/2018 | 11:13 | Аутор: РТРС

Ко може да поништи конкурс РАК-а у коме за савјетника траже биотехничара? (ВИДЕО)

Сутра се затвара спорни конкурс Регулаторне агенције за комуникације којим се омогућава да стручни савјетник директора ове Агенције буде и неко са биотехничким или биомедицинским знањем. Бивши члан Савјета РАК-а Слободан Бошковић сматра да овакав конкурс урушава стручни углед једне од најзначајнијих институција.
РАК - Фото: РТРС
РАКФото: РТРС

Директор Агенције која располаже, управља и регулише један од најзначајнијих и најпрофитабилнијих ресурса и треба да има савјетнике, али из области телекомуникација и емитовања, истиче дугогодишњи члан Савјета РАК-а Слободан Бошковић. Међутим, конкурс РАК-а то омогућава чак и онима са биотехничко-биомедицинским образовањем.
 
"Упориште за овакав профил стручњака у РАК-у не постоји нити у једном члану закона. Сматрам да овакав конкурс урушава стручни углед једне од назначајнијих институција у свакој држави", истиче Бошковић.

И док се у јавности с правом, поставља питање који савјет би биохемичар, нутрициниста или генетичар могао дати у области телекомуникација, емитовања, регулације тржишта или радиофреквентног спектра, Бошковић подсјећа да Савјет РАК-а, као апелационо тијело, може поништити сваку одлуку директора Агенције.

"Ја лично очекујем да уколико се било ко буде жалио, да ће овај конкурс бити поништен. Принципијелно речено, ако Савјет РАК-а хоће да одржи углед институције којом управља, онда би овакав конкурс вјероватно требали да зауставе", додаје Бошковић.

Конкурс РАК-а (Фото: РТРС)

Међутим, у Савјету РАК-а истичу да су им у овој фази руке везане.

Пламенко Чустовић, предсједавајући Савјета РАК-а, истиче да директор руководи Агенцијом, бави се радним односима и да је он је тај који доноси одлуку о пријему у радни однос;.

"Уколико би се око тога десио неки проблем, онда би Савјет могао да интервенише са становишта заштите дигнитета РАК-а, али у овој фази ми заиста немамо никакву надлежност", каже Чустовић.

Не искључујући могућност да се ово питање нађе на сљедећој сједници Савјета РАК-а крајем јануара или почетком фебруара, Чустовић потврђује да Савјет може нешто предузети уколико се оцијени да то нарушава углед РАК-а или указује на незаконито поступање.

Истовремено, у Министарству транспорта и комуникација БиХ истичу да немају никакве надлежности када је ријеч о овом случају.