latinica  ћирилица
11/01/2018 |  18:12 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Директор Агенције за форензику, упркос суђењу за криминал, и даље обавља функцију (ВИДЕО)

Против замјеника директора Агенције за форензичка испитивања БиХ Сеада Хаџића још прије неколико мјесеци потврђена је оптужница у предмету “Правда”. Оптужен је да је члан организоване криминалне групе коју је предводио ратни сарајевски министар полиције Алија Делимустафић, а која је седам година незаконито књижила и препродавала некретнине умрлих или расељених Сарајлија.
Сеад Хаџић - Фото: РТРС
Сеад ХаџићФото: РТРС

Иако је ријеч о најтежем облику организованог криминала - "тешком" више од 10 милиона марака, Хаџић и даље обавља функцију.

Је ли на сцени криминал у име безбједности и у име државе!? Осумњичен је, ухапшен, три мјесеца притворен, па оптужен...и суђење је чак почело! Али, Сеад Хаџић не напушта функцију замјеника директора безбједносне Агенције за форензику! А и зашто би – нико га не тјера, не смјењује, не суспендује... Нико чак не тражи ни забрану приступа тајним подацима за Хаџића!

Његов претпостављени, директор Агенције Неђо Којић, након вишемјесечне сумњиве конкурсне процедуре, тек уочи новогодишњих празника засјео је у директорску фотељу. И већ се “уморио”! У прес служби Агенције кажу, на годишњем је одмору! А “уморни” директор на новинарска питања не одговара!

Одговара зато “неуморни” министар безбједности Драган Мектић који је – гле чуда – неупућен! Обично све зна и у све се “мијеша” ...Ништа му, каже, “не промакне”! Ништа осим “ситнице” - да је форензичар Хаџић, заједно са осталим “Праведницима” – склон реинкарнацији мртвих, док им имовину не отму! Не зна “свезнајући” министар ни да ли оптужени форензичар уопште има приступ тајним подацима и шта су му, у конкретном случају обавезе!

"Нисам сад сигуран тачно да ли он на тој позицији чак има приступ, ја мислим да нема, не знам, нисам сигуран, ево провјерићу...", рекао је Мектић.

И провјерава министар, већ скоро седмицу. Без резултата! Али, и без провјере требало би да зна да је Агенција за форензику управна организација под његовом ингеренцијом! Да је задужена за све облике вјештачења доказа па и у најтежим кривичним дјелима! Да су ти докази доступни менаџменту Агенције па и оптуженом Хаџићу! И да је Хаџићев досије још од децембра 2015. године, када је именован – негдје у министровим одајама.

Требало би да зна “свезнајући” министар и да је – баш он – ако већ није “уморни” директор кратког мандата, дужан да покрене процедуру суспензије оптуженог. Или бар да му, ускрати право приступа подацима свих облика тајности, како и налаже односни Закон /о заштити тајних података/.

Промакло је министру и да је његов претходник, без много провјера, суспендовао свог помоћника Вјекослава Вуковића, чим је против њега покренут кривични поступак и то у сусједној Хрватској. Или, како је један други претходник, бившем директору Сипе Горану Зупцу, ускратио приступ тајним подацима! Па, иако је у случају “Зубац” било ријечи о много лакшем кривичном дјелу од Хаџићевог организованог криминала, свједочили смо свакодневним сарајевским политичко – новинарским притисцима о суспензији!

Сарајевски “праведници” сада ћуте! Да ли због тога што је оптужени Хаџић, баш њихов кадар!? Како год, струка упозорава!
Драгомир Јовичић професор на Факултету за безбједност истиче да су правила и процедуре у свим полицијским агенцијама такве да неко ко има приступ тако важним информацијама треба да буде одстрањен, суспендован и да чека завршетак судског поступка.

Тако је у свим озбиљним системима! Али не и у криминалу огрезлој бх. “мочвари”! У њој је, очигледно могуће да се, без сметњи, мјесецима пресједа из директорске фотеље на оптуженичку клупу и назад. И из притвора у удобни директорски кабинет – док “провјере” трају!

Још само да оптужени “форензичар” сам извјештачи доказе који га терете, па ће и “успјех” по бх. мантри, судског процеса тешког више од 10 милиона марака, бити неминован!