latinica  ћирилица
11/01/2018 |  19:14 | Аутор: РТРС

Сусам, древна биљка препуна љековитих својстава

Сусам (sesamum indicum) је један од најстаријих зачина на свијету, а сигурно и најстарија биљка која се систематски узгајала ради добијања уља. Према записима који датирају од 3500. године прије наше ере, културе сусама простирале су се дуж обала Еуфрата и Тигра.
Црни сусам - Фото: Novosti.rs
Црни сусамФото: Novosti.rs

Најстарији докази о постојању сусама налазе се у Британском музеју, на плочама исписаним клинастим писмом из 2000. године п.н.е. На њима је забиљежен вавилонски еп о стварању свијета "Енума елиш", у коме Херодот пише: "У Асирији и Вавилону нема маслиновог уља, тамо троше уље добијено од сусама. Та биљка досегне висину стабла".

Сусам је висока, усправна, једногодишња биљка која има округле листове са дубоким жилама и бијелим или ружичастим цвијетовима. У периоду од три до пет мјесеци узгоја, може да достигне висину до два метра. Плод су махуне које садрже велику количину сјемена. Боја сјемена варира од бијеле до црне, а најквалитетније уље се добија из бијелих сјеменки.

Један поглед на нутритивни састав сусама открива ризницу препуну храњивих састојака. Међу нутријентима се истичу два јединствена састојка: сусамин и сусамолин. Ова једињења припадају групи дијеталних влакана познатих као лигнани, који имају својство снижавања холестерола и крвног притиска, и повећавају ниво витамина Е.

Сусамин такође штити јетру од оксидативних оштећења. Сјеменке су богате бјеланчевинама и садрже све есенцијалне аминокиселине, а нарочито су богате метионином. Садрже 45-60 одсто уља које се циједи за употребу у кухињи, а његова вриједност је у томе што уље унутар сјеменки представља мјешавину естера глицерола са олеинском и линоленском киселином. Уље садржи витамине А, Б1, Б6 и Е.

Конзумација сусама се препоручује уз храну као што су житарице или махунарке, којима побољшава аминокиселински састав.

Извор: Б92