latinica  ћирилица
11/01/2018 |  21:43 | Аутор: РТРС

Предсједник Туркменистана забранио црне аутомобиле

Режим предсједника Туркменистана Гурбангулија Бердимухамедова познат је као изузетно ауторитаран, али чак и он зна да запрепасти свијет неким својим одлукама.
Предсједник Туркменистана забранио црне аутомобиле (Фото: topspeed.com) -
Предсједник Туркменистана забранио црне аутомобиле (Фото: topspeed.com)

Посљедња у низу тиче се аутомобила, а потпуно је бесмислена – донио је закон према којем су у главном граду Ашгабату забрањена возила црне боје!

Разлог је прилично једноставан – црна боја призива несрећу. Тачније, изузетно сујеверни Бердимухамедов сматра да бијела боја доноси срећу, па њу препоручује.

Туркменистан је још 2015. године забранио увоз аутомобила црне боје, и препоручио куповину возила у свјетлијим нијансама, али држава није ни упозорила грађане који су већ власници црних аутомобила да ће они од 1. јануара 2018. постати нелегални.

Тако су многи од њих се изненадили када почетком ове године нису на паркингу нашли своје возило, јер је оно заплијењено и транспортовано на градску депонију.

Они који желе да им се аутомобил врати, морају да потпишу пристанак на фарбање возила у свјетлију боју, а то ће наравно сами да плате. Просјечна плата у Туркменистану је око 400 евра.

Бердимухамедов иначе вози Бугати свијетло зелене боје.

Извор: Б92