latinica  ћирилица
12/01/2018 |  09:08 | Аутор: РТРС

Јапанци који су одушевили Србе долазе у Београд (ВИДЕО)

Чланови јапанске музичке групе ЈапаЛкан, познате по његовању балканског мелоса и извођењу музике са ових простора, одржаће први концерт у Београду под називом "Српски концерт - вољеној српској земљи" 19. јануара.
ЈапаЛкан - Фото: Screenshot/YouTube
ЈапаЛканФото: Screenshot/YouTube

Концерт ће бити одржан у Установи културе "Вук Стефановић Караџић" у 19 часова.

Наоки Хишинума, фронтмен и главни вокал групе, који свира и трубу, тубу и флугелхорн, основао је ЈапаЛкан 2014. године заједно са професионалним музичарима који су, захваљујући својим извођењима, познати не само у Токију, већ и широм Јапана. Свој назив група дугује појмовима "Јапан" и "Балкан" који су симболично спојени, чиме ови умјетници желе да пошаљу поруку разумијевања и пријатељства двије култура, као и да музичка умјетност не познаје границе. Хишинума, осим са ЈапаЛканом, наступа и са свјетски познатим оркестром Схибуса схиразу, са којим је обишао велики број европских држава, укључујући и Словенију, док ће поводом концерта ЈапаЛкана у Београду први пут посјетити Србију.

Београдском концерту претходи наступ који ће група одржати на фестивалу Кустендорф 16. јануара у оквиру редовног музичког програма овог фестивала.

Група ЈапаЛкан је 2015. године објавила албум под називом "'Ајде! 'Ајде! 'Ајде!", а 2017. мини-албум "Месечина". На њиховом репертоару налазе се неке од најпознатијих и српском народу омиљених пјесама као што су "Месечина", "'Ајде Јано", "Едерлези", "Нишка бања" и друге. Цјелокупном утиску, поред наступа на српском језику и јединственог споја музичких инструмената, значајно доприносе аутентичне српске народне ношње и опанци, које су чланови групе добили од једне породице из Шумадије након што су српски медији писали о њиховом раду средином 2017. године.

Компанија Јапан Тобако Интернешнал је традиционално највећи корпоративни промотер јапанске културе и традиције. Под њеним покровитељством, Србију су претходних година посјетили неки од најзначајнијих јапанских умјетника данашњице, међу којима су позоришна трупа "A la place", састав перкусиониста Ондекоза, Гоко бубњари, традиционална група Варики, чувена пијанисткиња Ингрид Фуђико Хеминг и многи други афирмисани јапански умјетници.

Извор: Б92