latinica  ћирилица
12/01/2018 |  10:42 | Аутор: РТРС

Делимустафић се изјаснио да није крив

Муслимански ратни министар полиције Алија Делимустафић, који је оптужен за организовани криминал и незаконито књижење некретнина у Кантону Сарајево, изјаснио се јутрос у Кантоналном суду у Сарајеву да није крив.

Прије изјашњавања о кривици Делимустафић се обратио поступајућем судији Хусеину Делалићу, рекавши да ниједан метар квадратни није укњижио на себе ни на своју породицу и пријатеље, те да му је све монтирао федерално Министарство унутрашњих послова, уз помоћ њихових пријатеља.

- Ово је чиста монтажа, а ја ћу се борити за правду. Изјављујем да нисам крив - рекао је Делимустафић, који је првооптужени у предмету "Правда".

Осим Делимустафића, јутрос је још 10 лица оптужених у овом предмету негирало кривицу.

Ријеч је о Изету Мусићу, Суади Хаџић, Муриси Макаревић, Сеаду Хоџићу, Хамди Спахићу, те Ратку, Душанки, Добри и Војку Ђокићу.

Данас се на изјашавању о кривици нису појавили оптужени Нихад Друшкић и Един Арнаутовић, уз образложење да се налазе у болници.

У предмету "Правда" оптужено је 39 лица, а до сада је кривицу негирало њих 36.

Недавно је у овом предмету оптужена и бивши судија Општинског суда Лејла Фазлагић-Пашић, која се налази у Хрватској, а чије се изручење правосуђу БиХ очекује у наредном периоду.

Тужилаштво оптуженима у предмету "Правда" ставља на терет кривична дјела организовани криминал, злоупотреба положаја или овлаштења, повреду закона од судије, прање новца, фалсификовање исправе, превару и помоћ починиоцу након извршеног кривичног дјела.

Делимустафић је оптужен да је од 2009. до 2016. године организовао криминалну групу која је, између осталог, незаконито књижила и препродавала некретнине углавном умрлих лица на подручју Кантона Сарајево.

У оптужници се наводи да су у судским поступцима које је водила судија Лејла Фазлагић Пашић некретнине са умрлих књижили на чланове организације и родбину, а потом су их склапањем уговора продавали трећим лицима.

Према оптужници, чињењем ових кривичних дјела стекли су противправну имовинску корист већу од 10 милиона КМ.

У овом предмету оптужена су и правна лица Ценекс груп Сарајево, Консалтанс Сарајево, Екс лајн груп Источно Сарајево, Централекспорт Источно Сарајево, Цемекс инжењеринг Сарајево, Цемекс Источно Сарајево, Екслајн Источно Сарајево и Минас ко Сарајево.

Тужилаштво је истакло да је ријеч о системској корупцији у којој су учествовали бивши министар унутрашњих послова такозване РБиХ, судија, тужилац, осам адвоката, судски вјештак, нотар, замјеник директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења БиХ, општински службеници, судски курири и директори фирми.

Оптужница садржи око 1.000 страница, предложено је неколико хиљада материјалних доказа, а планирано је саслушање више од 150 свједока и 13 вјештака.

Извор: СРНА