latinica  ћирилица
12/01/2018 |  12:20 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Муке корисника алтернативног смјештаја у Јањи (ВИДЕО)

Корисници алтернативног смјештаја у Јањи код Бијељине ушли су у нову годину са старим проблемима.
Јања- корисници алтернативног смјештаја - Фото: РТРС
Јања- корисници алтернативног смјештајаФото: РТРС

Објекти изграђени прије скоро двије деценије су дотрајали, а пријератна имовина порушена па губе наду да ће доживјети да имају услован кров над главом. У Градској управи речено је за РТРС да је предвиђено збрињавање шест породица из Јање. Изградња стамбеног објекта требало би да почне у овој години.

Саво Гајић избјегао је из Какња 1992. године и од тада је промијенио 17 адреса. Алтернативни смјештај у Јањи добио је прије пет година, када му је поплава уништила привремени смјештај у Бродцу. Његове муке, међутим, нису окончане. Влага у стану погоршава његово здравствено стање нарушено инфарктима.

- Не бих дао ни свом непријатељу да презими у оваквим условима, недостојним човјека - каже Саво.

Неки су у алтернативном смјештају већ петнаесту годину. Услови за живот све су гори, а немају новца за поправке јер живе од надничења и скромних пензија.

- Кров прокишњава, а плафоне стружемо. Не може се описати у каквим лошим условима живимо, али шта да радимо, немамо другог избора - каже Госпа Стојановић.

Продаја пријератне имовине била им је једина нада да се скуће. Купаца за рушевине нема, а они малобројни их уцјењују.

У Градској управи речено је да је у оквиру  Пројекта Развојне банке Вијећа Европе-ЦЕВ 2 затварања колективних центара, предвиђено стамбено збрињавање шест породица из Јање и 11 из Бијељине. Изградња стамбеног објекта планирана је у Амајлијама и за ове намјене из градског буџета издвојено је 57.000 КМ.

- Обавеза Градске управе је била да изради пројекат, да уради ревизију пројекта и да обезбиједи грађевинску дозволу, а остало ради Влада Републике Српске са кредиторима који то финансирају - каже Самер ел Шеик, начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Бијељина.

Још у фебруару 2016. године Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске именовало је Комисију за идентификацију корисника ЦЕВ 2 пројекта. Листе су завршене и дате на верификацију и ускоро се очекује расписивање тендера за изградњу стамбеног објекта. Очекују да ће већина стамбених јединица бити изграђена и усељена у овој години.