latinica  ћирилица
12/01/2018 |  13:40 | Аутор: РТРС

ЕУ косовским посланицима: Одустаните од укидања Суда

Канцеларија ЕУ на Косову апелује на повлачење иницијативе за укидање Закона о Специјалном суду у косовској скупштини, подсећајући покретаче захтева да су се још пре две и по године обавезали на посвећеност владавини права на Косову.
Европска Унија - Фото: AFP
Европска УнијаФото: AFP

"Сваки покушај да се опозове или промени мандат специјалних комора озбиљно нарушава такву обавезу и угрозио би заједнички рад ЕУ и Косова у области владавине права који је обављен последњих година. Ово би штетно утицало на односе Косова са ЕУ", наводи се у позиву из седишта мисије ЕУ у Приштини.

Иницијативу за укидање закона о специјалним коморама и специјалном тужилаштву покренула су 22. децембра прошле године 43 посланика на Косову.

Та иницијатива, која је још увек у току пред косовским парламентом, подстиче велику забринутост у ЕУ и њеним земљама чланицама.

ЕУ на Косову поздравља последње јавне изјаве политичких лидера у корист поштовања обавеза Косова.

Брисел, такође, похваљује медије и цивилно друштво које је подигло свој глас против ове штетне иницијативе у парламенту.

"ЕУ чврсто подржава напредак Косова у његовим европским интеграцијама. Напредак Косова у правцу интеграције у ЕУ, укључујући искрене напоре које Косово улаже како би се зајемчили демократија, владавина права, људска права и помирење данас треба више подршке него икада", наведено је у позиву.

Истиче се да косовски лидери морају да држе Косово чврсто усидреним на европској агенди коју дели регион Западног Балкана, у складу са жељама и очекивањима народа на Косову.

Приштински лист Коха диторе пише да Рамуш Харадинај – ни после низа сусрета са међународним дипломатама које су упозориле косовске лидере о последицама повлачења закона о Специјалном суду – не мења став да ће с тим у вези подржати одлуку коју донесе парламент.

"Премијер није променио своју јавну позицију по том питању", рекао је Харадинајев саветник за Коху, а преноси Унмик у свом прегледу штампе.

Харадинај, који је јуче боравио у посети Албанији, рекао је да је поништавање закона о Специјалном суду праведно али да ће он као премијер, без обзира на позицију његове партије по том питању, поштовати одлуку косовских посланика.

Америчка амбасада у Приштини поново је позвала косовске лидере да одустану од идеје о укидању закона о Специјалном суду, преноси Зери.

Коха је, позивајући се на неименоване изворе, навела да ће, ако Скупштина укине закон о Специјалном суду, то нарушити косовске односе са водећим западним земљама.

"Косовски лидери биће игнорисани и неће бити позивани на састанке, одређени програми помоћи могли би да буду обустављени, а процес визне либерализације биће комплетно склоњен са агенде", пише Коха.

"То би имало негативне последице на међународне односе и на 10. годишњицу независности", рекао је неименовани извор косовском листу.

Извор: РТС