latinica  ћирилица
12/01/2018 |  14:49 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

За санацију моста Краља Александара Првог Карађорђевића 1,2 милиона КМ

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић разговарала је данас са градоначелником Зворника Зораном Стевановићем, о санацији моста Краља Александара Првог Карађорђевића, који повезује град Зворник и Мали Зворник у Републици Србији.
Сребренка Голић и Зоран Стевановић - Фото: РТРС
Сребренка Голић и Зоран СтевановићФото: РТРС

Овај мост је саграђен 1929. године, био је срушен у другом свјетском рату, а обновљен 1946. године. Мост је под заштитом као историјски споменик.

Појекат санације моста Краља Александара Првог Карађорђевића ће се финансирати у оквиру реализације инфраструктурних пројеката у јединицама локалне самоуправе из донаторских средстава Владе Републике Србије. За овај пројектат одобрено је 600.000 евра.

Голићева је подсјетила да, након обнове моста 1946. године, на овом мосту није било значајнијих радова, и да је, с обзиром на значај који има, неопходно извршити темељну санацију и омогућити несметано и безбједно кориштење овог инфраструктурног објекта.

Она је рекла да ће, у складу са досадашњом праксом када су у питању међудржавни објекти, тражити сагласност од надлежног министарства у Влади Републике Србије да Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију спроводи административни поступак на издавању одобрења за грађење, и нагласила да је ријеч о санацији веома захтјевног објекта, чија дужина је око 150, ширина 7,20 метара, а распон 208 метара.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић очекује да ће поступци за добијање грађевинске дозволе бити завршени током марта, како би се благовремено спровео тендер за избор извођача, и већ у мају започело са радовима на санацији.

Стевановић је подсјетио да је, према Споразуму о финансирању пројекта донаторским средствима, крајњи рок за употребу одобрених средстава 31. децембар 2018. године.

Састанку су присуствовале и представнице Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.

Симболично, данашњи састанак је одржан на исти дан када је прије тачно 88 година краљ Александар Први Карађорђевић свечано отворио мост који је назван његовим именом.