latinica  ћирилица
12/01/2018 |  16:11 ⇒ 13/01/2018 | 08:49 | Аутор: РТРС

Како је Институт за нестале удомио фочанског ветеринара Николу Перишића? (ВИДЕО)

Након што су у септембру у Колегијуму института за нестале БиХ, удомили фочанског ветеринара Николу Перишића, из СДС-а су се побринули да и у привременом Управном одбору Института збрину свој кадар. На приједлог Међународне комисије за нестала лица, Савјет министара БиХ одлучио је да власенички љекар Остоја Драгутиновић, доктор из Власенице, попуни упражњено мјесто након оставке Момира Шкиљевића.
Никола Перишић - Институт за нестала - Фото: РТРС
Никола Перишић - Институт за несталаФото: РТРС

Драгутиновић је за породице несталих из Републике Српске анонимна личност, али је Власеничанима између осталог, познат и по улози у блокади тамошњег Дома здравља. 

Од септембра и именовања Николе Перишића за српског члана Колегијума Института за нестале БиХ, породице из Републике Српске слуте, процес тражења је окончан, јер за протеклих неколико мјесеци породице су сасвим изгубиле контакте са Институтом. Милан Мандић, бивши члан Савјетодавног одбора Института, каже за 14 година, колико је укључен у процес тражења, за актуелне српске кадрове у управљачким структурама Института никада није ни чуо. Пита се и ко је Остоја Драгутиновић.

"Никад чуо ни за тог анонимуса, као ни за Николу Перишића, који је замјенио Мишића, као ни за некаквог Петра Шикмана, који има своју пилану. Само ме интересује шта ће они сад урадити у Институту. Никад нико од њих није покушао контактирати с нама", рекао је предсједника Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милан Мандић.

Савјет министара, на основу приједлога ИЦМП-а у децембру прошле године на упражњено мјесто, након Шкиљевићеве оставке, именовао је Остоју Драгутиновића за новог члана привременог управног одбора. Питали смо се да ли је можда ИЦМП-у позната улога власеничког љекара у процесу тражења, јер њихов претходни кандидат Момир Шкиљевић заиста се у Црвеном крсту Српске ангажовао на тражењу несталих. Но, потврде нема ни у одговору из Међународне комисије.

"Разлог номиновања г. Остоје Драгутиновића у Управни одбор Института за нестале је тај што је од свих заинтересованих кандидата, господин Драгутиновић показао највећи интегритет и преданост јачању Института за нестале особе БиХ", наводи се у одговору ИЦМПА-а.

Бијаше узалудан покушај да од др Драгутиновића сазнамо да ли су му уз јачање интегритета Института важне и породице деценијама тражених Срба.

Но, након што је награђен позицијом у управљачким структурама Института, на нашу адресу пристижу информације које компромитују Драгутиновића. Власеничани му приписују значајну улогу у блокади тамошњег дома здравља. Наиме, још 2007. Фонд здравственог осигурања Српске забранио му је прописивање лијекова на рецепт, јер је утврђено да је прописивао 145 одсто више лијекова са позитивне листе од просјека филијале којој припада Дом здравља у Власеници. Добио је отказ, и услиједило је вишегодишње судовање.

Осим наводних заслуга за недавну блокаду рачуна у власеничком Дому здравља, Драгутиновић је, каже Васиљевић, за вријеме СДС-ове владавине, без тендера у приземљу управне зграде те здравствене установе отворио приватну апотеку, у којој је сувласник. При том, власник је и приватне ординације и луксузне куће у Власеници. Савјетник је у Министарству за људска права и избјеглице БиХ, а "скромне" приходе оствариваће и у привременом управном одбору Института за нестале. Партијске заслуге још једног СДС-овог функционера, Остоје Драгутиновића награђене су, надајмо се не на штету несталих Срба и њихових породица.