latinica  ћирилица
12/01/2018 |  17:08 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

Избори за предсједника Чешке почели нападом активисткиње "Фемена" на Земана (ВИДЕО)

У Чешкој су поподне отворена биралишта на којима данас и у суботу пријеподне осам милиона бирача гласа да ли ће на челу Чешке и наредних пет година остати Милош Земан или ће одабрати промјену и неког од преосталих осам већином проевропскијих независних кандидата, мање контроверзних који изазивају мање подјеле у друштву.
Напад на Милоша Земана - Фото: AP
Напад на Милоша ЗеманаФото: AP

Чешког предсједника Милоша Земана данас је током првог круга избора за предсједника Чешке умало оборила Украјинка обнажених груди која му је пришла на биралишту у Прагу узвикујући "Земан Путинова дроља", а исту поруку исписану бијелом бојом на голим грудима показала је свима.

"Секстремистичка" активисткиња чекала је да Земан дође на биралиште сакривена међу новинарима. Када је предсједник Чешке пришао столу и комисији на биралишту да се легитимише, хитро се провукла кроз обезбјеђење, скинула кошуљу и показала поруку на голим грудима.

Изненађеног предсједника који има проблема с ходањем и равнотежом због тешке неуропатије у ногама, умало је оборила, а на њу су се одмах бацили Земанови тјелохранитељи, оборили је на земљу, увили у ћебе и одвели, док су двојица тјелохранитеља извела Земана с биралишта.

Активисткиње Фемена преузеле су одговорност за секстремистички напад Украјинке Анжелине Дијашове на Земана и на свом сајту објавиле поруку Чесима да "гласом за вјечито пијаног Земана дају глас његовом макроу из Кремља, Владимиру Путину".

Избори су почели скандалом и са лажним вијестима на друштвеним мрежама, али и у неким чешким градовима, са подјелом летака са упутством Земановим бирачима, махом бирачима из унутрашњости, старијим и нижег образовања, који лако подлежу лажним вестима да у овом првом кругу не гласају за Земана, јер он наводно према измјенама закона од ове године као предсједник аутоматски улази у други круг или пак Земанове бираче упућују да своје гласове шаљу директно Предсједничкој канцеларији.

"То су апсолутно неистините лажне информације. Ширење тих лажних вијести истражује полиција као покушај ометања предсједничких избора у складу према одредбама Кривичног закона", упозорио је бираче министар унутрашњих послова Лубомир Метнар.

Полиција Моравско-шлезијског региона на истоку Чешке гдје су леци дистрибуирани апеловала је на грађане да све те случајеве пријаве полицији.

На ове историјски друге директне изборе за предсједника Чешке сви кандидати су се пријавили као независни, међутим Земана је подржао нови чешки премијер, тајкун прехрамбене и хемијске индустрије Андреј Бабиш, иако је прије пет година позивао да се гласа против Земана, а подршку неких партија опозиционе деснице добио је главни Земанов ривал, професор хемије, бивши дугогодишњи предсједник Академије наука Чешке Јиржи Драхош.

Земан и Драхош су према предизборним анкетама расположења бирача фаворити да уђу у други круг избора.

Јиржи Драхош (Фото: Michal Cizek/AFP via Getty Images)

Знатно мање шансе да се умијешају у тај изборни дуел имају бизнисмен и писац Михал Хорачек, дипломата везан каријерно за покојног чешког предсједника Вацлава Хавела, бивши конзервативни чешки премијер Мирек Тополанек, запамћен по голишавим фотографијама које су процуриле са журки италијанског тадашњег премијера Силвија Берслуконија, некадашњи успјешни шеф фабрике аутомобила Шкода Вратислав Кулханек, предсједник Асоцијације војне индустрије Јиржи Хинек или продуцент Петр Ханиг и љекар Марек Хилшер.

Аналитичари процјењују да готово да нема наде да ће Чеси већ у суботу увече када се објаве резултати првог круга сазнати име будућег предсједника већ да ће морати још једном до биралишта 26. и 27. јануара.

И у другом кругу избора фаворит је Милош Земан чија популарност од избијања избјегличке кризе 2015. године расте и учврстила се на таласу страха просјечног чешког господина Новака да ће му Брисел и Европска унија наметнути масе муслиманских имиграната и угрозити безбједност и стил живота чешког друштва.

Земан од избијања кризе тај избјеглички муслимански баук у Чесима учвршћује небираним ријечима, попут мађарског премијера Виктора Орбана и лидера владајућих пољских конзервативаца Јарослава Качињског.

Извор: Бета