latinica  ћирилица
12/01/2018 |  22:45 ⇒ 22:47 | Аутор: РТРС

Гусларско друштво "Старина Новак" прославило 40 година

Гусларско друштво "Старина Новак" са Пала организовало је вечерас традиционално гусларско вече поводом 9. јануара - Дана Републике Српске и 40 година постојања друштва.
Гусле - Фото: илустрација
ГуслеФото: илустрација

Гусларско вече одржано је у Културном центру Пале, а у програму су учествовали и гуслари из друштава "Филип Вишњић" из Источног Новог Сарајева и "Романија" са Сокоца, мушка и женска изворна група Културно-умјетничког друштва /КУД/ "Младост" са Пала, дует фруле браћа Његош и Милош Благојевић, као и пјесник Саша Николић.

Предсједник Гусларског друштва "Старина Новак" Зоран Голубовић каже да се гусларско вече одржава 22. пут, и то сваке године између два Божића.

Он је напоменуо да су свечаности присуствовали и многобројни гости, а наступили су и млади чланови овог друштва.

Голубовић је истакао да су гуслари пјесмом говорили и када су сви ћутали, бранећи Републику Српску, српску традицију и кутлуру.

Кроз друштво "Старина Новак" прошло је, како је рекао, око 240 чланова, а тренутно их је 80. "Од тога 18 је гуслара који наступају на свим манифестацијама, тако да смо вечерас додијелили признања онима који су то највише заслужили", наводи он.

Према његовим ријечима, подијељено је 12 захвалница, четири повеље и три награде - гусле са орлом.

Књижевник и пјесник Саша Николић рекао је да му је као епском пјеснику част и задовољство што је учествовао у програму повоодм 40 година постојања Гусларског друштва и крсне славе Републике Српске.

Он је додао да је Дан Републике много значајан, посебно на Палама, гдје је она рођена и настала, тако да сам рецитовао пјесму о Републици која је на Међународном такмичењу у Љубљани прошле године освојила награду.

Народни гуслар Жарко Милић из Београда рекао је да му је част што славе Дан Републике Српске јер је и сам учествовао у њеном стварању, и да је вечерас отпјевао пјесму из тога времена са ратишта.

Он каже да гусле немају политику, већ служе да народ разговара, да се сви друже да би традицију пренијели и на најмлађе.

Гуслар Бошко Вујачић истакао је да је историја испјевана у пјесмама и да су то све примјерни чојства, јунаштва који се морају његовати.

Он наглашава да су гусле сачувале ријеч народну, али да се данас све више користи савремена техника и технологија. "Не смијемо дозволили да нас прогутају савремени трендови, већ да се вратимо језику, традицији и усменом предању, јер је оно тачније од писане историје", наводи Вујачић.

Специјални гости гусларске вечери били су Бошко Вујачић, Жарко Милић и Славко Алексић, Бошко Голијанин, Немања Тимотија, Душан Пејић, Лука Благојевић, Петроније Чолаковић, Милован Срдановић, Драгислав Горанчић и многи други.

Извор: Срна