latinica  ћирилица
13/01/2018 |  16:34 ⇒ 16:35 | Аутор: РТРС

Упозорење на опрез због могућег тероризма на Косову

Стејт департмент упозорио је своје држављане који планирају да путују на Косово да буду додатно опрезни због тероризма.
Стејт Департмент                                              (Фото:twitter) -
Стејт Департмент (Фото:twitter)

"Терористичке групе настављају да планирају могуће нападе у региону Балкана, укључујући и Косово", наведено је у саопштењу Стејт департмента које је пренијела и америчка амбасада у Приштини.

Како се наводи у саопштењу, "терористи могу да нападну са мало или без икаквог упозорења, циљајући на туристичке локације, транспортне центре, пијаце, тржне центре, објекте локалне управе, хотеле, клубове, ресторане, богослужна мјеста, паркове, главне спортске и културне догађаје, образовне установе, аеродроме и друге јавне површине".

У саопштењу Стејт департмента, које преносе и београдски медији, наведено је да се "политички мотивисано насиље јавља широм Косова".

Американци су упозорени да поново размотре путовање на сјевер Косова због "грађанских немира" и да тензије међу заједницама на сјеверу Косова настављају да подстичу насиље, демонстрације и друге врсте немира у Сјеверној Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану.

"Иако су недавни немири били политички мотивисани и у њима није било мијешања туриста или чланова међународне заједнице, посматрачи би могли да буду укључени ако би дошло до насилних инцидената", наводи Стејт департмент.

У саопштењу се не прецизира на које се то "недавне немире" мисли.

Стејт департмент и раније је издавао слична упозорења својим грађанима, а последњи пут "безбедносна порука" издата је у децембру због могућих демонтрација у Приштини због повећања цијене електричне енергије, подсјећају медији.

Извор: СРНА