latinica  ћирилица
14/01/2018 |  08:23 ⇒ 15/01/2018 | 07:54 | Аутор: РТРС

Традиционални Новогодишњи концерт Бањалучке филхармоније (ВИДЕО)

Симфонијски оркестар Бањалучке филхармоније одржао је данас у Бањалуци традиционални Новогодишњи концерт којем су присуствовали предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.
Бански двор: Новогодишњи концерт - Фото: РТРС
Бански двор: Новогодишњи концертФото: РТРС

На Новогодишњем концерту наступили су диригенти Весна Шоуц, солисти Дуња Симић, Снежана Савичић Секулић, као и виолинисткиња Лидија Бојиновић.

Извођена су дјела Чајковског, Пучинија, Дворжака, Штрауса, Биничког и других композитора.

Цвијановићева је нагласила да овај концерт постаје једно од обиљежја Бањалуке.

"Поносна сам на ово што смо данас видјели, али и на сав труд у вези са овим догађајем", рекла је Цвијановићева новинарима након концерта.

Бански двор: Новогодишњи концерт (Фото: РТРС)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да се размишља о томе да град добије нову концертну дворану, те да Бањалучка филхармонија има подршку града и републичких институција.

Директор Бањалучке филхармоније Иван Оташевић увјерен је да су динамиком програма и композиција успјели да заинтересују Бањалучане и да докажу да је њихов циљ оправдан - да филхармонија буде једна од институција културе Републике Српске.

"Добре сигнале добијамо из Министарства просвјете и културе Републике Српске и надам се да ћемо веома брзо то и добити", рекао је Оташевић.

Концерту су присуствовали и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, министар правде Антон Касиповић, те многобројни гости.

Бањалучка филхармонија основана је почетком 2010. године.

Интересовање за концерт најмлађе филхармоније у Европи, било је веће него икад, па је дио публике концерт пратио на лед екрану испред Банског двора, а дио ове свечане атмосфере пренијели смо и у ваше домове, путем малих екрана.

Велика посјећеност оваквих догађаја показује колико овдашња публика ужива у њима. Врло позитивне критике овогодишњег концерта охрабрују младе музичаре да устрају на свом путу и дају наду да ће ова традиција бити настављена.