latinica  ћирилица
14/01/2018 |  12:48 ⇒ 17:09 | Аутор: РТРС

"Дејтон два - бошњачка иницијатива за стварање исламске државе"

Професор Факултета политичких наука Ненад Кецмановић изјавио је да на "Дејтону два" инсистирају Американци и Бошњаци - први да би доминирали Балканом, а други да би створили исламску БиХ.Он је рекао да то "није апсолутно нереално, јер је БиХ сљедећа кота америчке окупације Балкана, а Српска камен спотицања".
Дејтонски споразум - Фото: РТРС
Дејтонски споразумФото: РТРС

"Дејтон два није идеје од јуче. Сутрадан, по потписивању Дејтонског споразума, /амерички дипломата/ Ричард Холбрук је већ говорио да је неопходан нови Дејтон, Дејтон плус, Дејтон два`..уз бесмислено образложење: Дејтон је донио мир, али не и политичко рјешење", рекао је Кецмановић за "Вечерње новости".

Он је нагласио да је, напротив, мир и успостављен зато што је пронађено политичко рјешење прихватљиво за све три зараћене стране, што није успјело са рјешењима које су нудили Кутиљеро, Венс, Овен и Столтенберг.

Према Кецмановићевим ријечима, преседани, двоструки стандарди, притисци, уцјене, санкције и бомбардовања били су спољна политика САД од пада Берлинског зида.

"У БиХ је то рађено ревизијом Дејтона преко ОХР и Уставног суда БиХ. Та политика јесте блокирана изнутра отпором предсједника Републике Српске Милорада Додика, а споља повратком Путинове дипломатије на Балкан, али не и промијењена", рекао је Кецмановић.

На питање шта би евентуално нови документ значио за Републику Српску и да ли би угрозио њен опстанак, чега се Срби највише прибојавају, Кецмановић је оцијенио да би "значио завршну фазу за Републику Српску, ако би био реалан".

"Додик и Човић су рекли да `не долази у обзир`, Лајчак да `нико у ЕУ и не помишља на Дејтон два`, чак и Сервер каже да `САД имају преча посла`. Међутим, од када је Црна Гора у НАТО, а БЈРМ на улазу, БиХ је сљедећа кота америчке окупације Балкана, а Српска камен спотицања", рекао је Кецмановић.

Он је закључио да се "непослушној Додиковој коалицији смијеши на јесен нови мандат и да зато Мајкл Тарнер експлицитно каже да `све треба завршити до октобра 2018. године`".

Кецмановић сматра да је овдје ријеч о политици несуђеног предсједника САД Хилари Клинтон, која је оставила своје пионе у Стејт департменту.

"Они делују и мимо /Рекса/ Тилерсона, и мимо Трампа, а по методу `ако прође - прође`. Буду ли успјешни у Бањалуци, као Хојт Ји у Скопљу, ни Стејт департмент ни Бијела кућа неће их заустављати. Буду ли, пак, испрашени као `замјеник помоћника` током посјете Београду, онда ником ништа", каже Кецмановић.

Историчар Чедомир Антић и геополитичар Душан Пророковић сматрају да су шансе да се одржи "Дејтон два" - мале.

"Интереси великих сила које су укључене у овај процес сасвим су супротстављени", увјерен је Пророковић.

Према његовим ријечима, када је преговарано у Дејтону свима је био циљ да се заврши рат и постигне било какво решење.

"Данас Русима, као Кинезима и Турцима којих нема у Дејтону, али би их било у `Дејтону два`, одговара стабилизација Балкана, па самим тим и БиХ, Американцима блага дестабилизација, а за Европу смо трећеразредно питање", каже Пророковић.

Чедомир Антић сматра да нико није реално заинтересован за постизање "Дејтонског споразума два".

"Актуелни споразум само је наизглед био везан искључиво за БиХ. Уствари, он се односио и на Хрватску и тадашњу СР Југославију. `Дејтон два` о коме понекад говоре у Сарајеву и Бриселу представља суштинско потцењивање српског народа. Према овом тумачењу Дејтонски споразум је послужио да умири `дивље и луде Србе`, а сада им следи `укључивање међу културне народе и цивилизовање у унитарној, великобошњачкој држави`", рекао је Антић за "Вечерње новости".

Извор: СРНА