latinica  ћирилица
14/01/2018 |  17:19 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Неуставно наплаћивали накнаде за паркинг - колико ће Бијељину коштати штета? (ВИДЕО)

Град Бијељина није имао овлашћење да, својим одлукама, уводи накнаду за необезбјеђена паркинг мјеста, одлучио је Уставни суд Републике Српске.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

Упркос противљењу опозиције, ова одлука је у различитим формама била на снази десет година. Процјењује се да је за то вријеме у градском буџету остварено више од милион марака неоснованог прихода, који није ни намјенски трошен, а да ће враћање тог новца инвеститорима, уз камате и судске трошкове, Бијељину коштати двостуко више.

Градска скупштина у Бијељини у више наврата је гласањем мијењала законе на шта нема право.То је јасно рекао и Уставни суд Републике Српске оспоривши одлуку по којој су инвеститори били дужни да плаћају недостајућа паркинг мјеста приликом изградње објеката и то по цијени од 10.000 марака у првој и 7.000 у другој градској зони .Неки од њих су већ тужили град.

- Они су по основу свог права тужили општину и ево у првом налету су добили више од 600.000 КМ судских пресуда у њихову корист , а сигурно ће тај износ бити у наредном периоду још много већи, каже Васо Арсеновић, одборник СНСД-а у Скупштини града Бијељина

Уставни суд Републике Српске раније је ставио ван снаге сличну одлуку, а неуставном је проглашено и више одлука о регулационим плановима у Бијељини. У међувремену је њихова примјена створила урбанистички хаос.

- Та наплата уопште није рјешавала проблем паркирања. Она је управо доприносила да тај проблем паркирања буде још већи, ништа ни локална зајендица , осим буџета који се попуњавао са тим средствима која нису била мала, то су већ милионска средства, они су та средства убирали, а да ништа нису урадили да се ријеши проблем паркирања бар у зони центра, напомиње Саво Бојановић, адвокат.

На подручју града припремљено је земљиште за изградњу само једне вишеетажне гараже, али радови још нису почели.

- Ми као град смо нашом планском документацијом предвидјели неколико локација сада и за јавне гараже и паркиралишта и већ смо кренули интензивно, значи надлежно одјељење је кренуло у рјешавање имовинских односа за паркинг гаражу која се налази на углу улица Николе Тесле и 27. марта, поручио је Миладин Ракић, начелник Одјељења за урбанизам Града Бијељина.

Закон о уређењу простора и грађењу са подзаконским актима прописује све пратеће садржаје који се морају обезбиједити приликом градње, али је промјеном ових прописа у пракси, грађанима Бијељине који немају ни довољно паркинга, ни игралишта за дјецу ни зелених површина , нанесена трајна штета .