latinica  ћирилица
14/01/2018 |  18:20 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Оригинални Вуков рјечник у приједорској библиотеци (ВИДЕО)

Ове године навршавају се два вијека од изласка првог издања "Српског рјечника" Вука Караџића, првог дјела у којем он користи своју реформисану азбуку.
Вуков српски рјечник - Фото: РТРС
Вуков српски рјечникФото: РТРС

 Вуково насљедство из тог периода брижно се чува и у Приједору. Матична библиотека "Ћирило и Методије" из овог града власник je примјерка оригиналног, другог издања "Српског рјечника", из 1852. године.

Међу 65 хиљада библиотечких јединица које се тренутно налазе у приједорској Матичној библиотеци "Ћирило и Методије", једно дјело с правом заузима – посебно мјесто.

Рјечник стар 166 година, штампан у Бечу, дио је легата чувене приједорске трговачке породице Митриновић, који се као задужбина сликара Драгутина Митриновића у приједорској библиотеци чува од шездесетих година прошлог вијека. Састоји се од преко 47 хиљада појмова, које је Вук марљиво сакупљао и биљежио широм Србије и Босне. А међу њима су и многе ријечи којих смо се – олако одрекли.

- Често се код нас чује да ми не користимо ријеч младеж и списатељ. Па је коментар мојих ученика често био – откуд вам та туђица? Није, рекох то, дјецо, туђица, младеж је ријеч коју Вук у свом рјечнику биљежи, каже Мара Ећим, директорица приједорске Матичне библиотеке "Ћирило и Методије".

Ово дјело од непроцјењиве вриједности напросто нам говори ко смо и шта смо, истиче Мара Ећим. А иако се чува у специјалним условима, доступан је читаоцима.

Зуб времена ипак је узео своје, па ће приједорски "Српски рјечник" ускоро на рестаурацију, како би и у будућности био једно од најзначајнијих писаних свједочанстава о настанку модерног српског језика.