latinica  ћирилица
15/01/2018 |  09:30 | Аутор: РТРС

Чај који смирује живце, олакшава дисање и јача имунитет

Чај од липе подстиче циркулацију, побољшава варење, ублажава болове проузроковане гасовима, ефикасан је за избацивање слузи, олакшава менструалне болове, поспјешује апетит и ублажава нервозу и симптоме анксиозности.
Чај - Фото: илустрација
ЧајФото: илустрација

Прави се једноставно: једну кашичицу цвјетова прелијте шољом кључале воде, сачекајте 10 минута и проциједите течност.

Када је ријеч о превенцији, чај од липе користан је у борби против артериосклерозе, упале вена, ангине пекторис и инфаркта. Пије се повремено и умерјено, а најбољи је чај од ране или крупнолисне липе.

Против назеба

Помешајте по 25 грама цвета липе, зове и камилице, 15 грама биљке помоћнице и 10 грама сапуњаче, па 3 кашике смесе попарите с пола литра кључале воде, поклопите и после једног сата пијте што топлије током дана.

Зауставите пролив

Помешајте по 30 грама цвета липе и камилице, и по 10 грама петровца, ружиног цвета, шипурка и подубице. Три кашике ове мешавине прелијте с пола литра вреле воде, поклопите и конзумирајте после једног сата.

Ублажите опекотине

Попарите у једном литру вреле воде 100 грама цвијета или листа липе, оставите поклопљено три сата, проциједите, направите облоге и ставите на повређено мјесто.

Купка за бебе

У литар прокључале воде додајте три шаке цвјетова липе и кувајте на тихој ватри два, три минута. Процедите и сипајте у каду с водом пре купања. Ова купка смирује бебе и децу и помаже да лакше заспу.

Ослободите се целулита

Помијешајте по два прстохвата мирођије, пиревине и липе, па кувајте 10 минута у пола литра воде. Процедите и пијте током дана.

Ојачајте имунитет

Помјешајте по 25 грама шипка и цвјетова липе и по 15 грама поморанџине коре и цвјетова зове, па три кашике мјешавине прелијте с пола литра прокључале воде. Нека мјешавина у поклопљеној посуди одстоји 10 минута, а затим је процједите. Пијте 2-3 шоље загријаног чаја дневно.

Извор: Б92, Агенције