latinica  ћирилица
15/01/2018 |  10:32 ⇒ 10:44 | Аутор: РТРС

Зашто Мектић ћути о параобавјештајним службама које дјелују под контролом СДА!?

До прије пар мјесеци па све до данас, можда непримјетна персона за ширу јавност Републике Српске и Федерације БиХ Драган Мектић, министар безбједности у Савјету министара БиХ, изазвао је пажњу и велике симпатије посебно бошњачке националности јавним нападима на институцију и особу предсједника Републике Српске Милорада Додика оптужујући га овога пута, да преко Удружења "Српске части" прави паравојну формацију.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

И док напада Републику Српску, Мектићева репутација и популарност у политичком Сарајеву незаустављиво расте. Већ се сарајевским улицама увелико прича, да је "Драган Мектић најпополарнији политичар у Бошњака", а по институцијама БиХ добио је почасни назив "Мектебић".

И док напада Републику Српску и предсједника Републике Српске Милорада Додика, оптужујући га, заједно с БСА-ом, која је под апсолутном контролом СДА странке, да наводно од Удружења "Српске части" врши регрутацију и прави паравојну формацију у Републици Српској, министар Драган Мектић ни ријечи о параструктурама, параобавјештајним службама и паравојним формацијама, које су “разапале“ свој шатор преко цијеле Федерације БиХ уз благослов врха Странке Демократске Акције. Наравно, не можеш на руку, која те отхрањује и саму Странку Демократске Акције, по којој си постао данас то што и јеси – министар безбједности БиХ.

На пресс конференцијама и саопштењима за медије, није се могло никада чути, да Драган Мектић јавно проговори о параслужбама и паравојним формацијама, које интензививно дјелују на подручју Федерације БиХ. И док се цијела непотребна медијска халабука јучер дигла због неколицине Удружења "Српске части", а “уље на ватру“ својим саопштењем долио управо министар Драган Мектић, наиме, Федерација је та, која се налази у раљама паравојних и параобавјештајних формација, које дјелују под контролом СДА странке. Поставља се питање, како је могуће, да ОБА под контролом СДА странке ни ријечи о томе, да на подручју Федерације Босне и Херцеговине тренутно дјелује 46 паравојних и параобавјештајних формација и квази хуманитарних исламских организација, које служе само као параван за финансирање тероризма. Од тога, преко 15 паравојних и параобавјештајних екстремистичких организација, које дјелују под велом СДА странке, док око 30 квази хуманитарних исламских организација служи само као параван за финансирање терористичких активности и паравојних и параобавјештајних формација у Ф БиХ.

На подручју Ф БиХ тренутно и још увијек активно, али тајно дјелују слиједеће паравојне и параобавјештајне формације, као и исламске екстремистичке организације које се тренутно налазе под непосредном контролом СДА странке. Набројаћемо само неке:

АИО, Црни лабудови, Црвена ружа, Фараони, Исламски ратници, Камбоџа, Муслиманска обавјештајна служба (МОС), Муслиманско братство, Муслимански омладински савез, Накшибендијски дервишки ред – Тарикат, Зетра, Елбард Босниа (Слободна Босна), Исламски ратници, Хамас турабе, група од три до девет, Вевак, БКА, Харакат ул Ансар (ХУА), Вехабије и др.

Горе се побројане само неке паравојне и параобавјештајне формације, које још увијек тајно егзистирају под велом Странке Демократске Акције на подручју Ф БиХ, а о којима Мектић и директор ОСА-е Осман Мехмедагић -Осмица нити једне једине ријечи. На темељу овога, Федерација БИХ у односу на Републику Српску се налази у озбиљном проблему, у којима управо горе набројане паравојне и параобавјештајне формације подривају државну управу БиХ дјелујући као "тијела из сјене".

Напримјер, само паравојна формација "Црни Лабудови", чији су припадници ангажовани као тјелохранитељи високих политичких особа из редова СДА, броји око 600 наоружаних чланова.

Паратијела или службе, као потпора терористичким активностима:

На челу организованог дјеловања удружења које би могле бити логистичком потпором евентуалним терористичким активностима налази се Координацијски одбор исламских омладинских организација у којем су: Омладински круг исламске заједнице БиХ, Активна исламска омладина, Млади муслимани, удруга грађана Ал Фурцан, Босански академски клуб и удруга бораца Фатих. Далеко најдужи стаж на овим просторима имају Млади муслимани. Младомуслиманска стратегија темељи се на тези да ислам посједује филозофско-религијску и практичну супериорност над осталим идеолошким концептима, сматрајући ислам примарно идејно-политичком, а не само религијском категоријом. Ислам се нуди као оптималан образац ("трећи пут") за организовања друштва и државе. Такав теоријски приједлог за развој политичког ислама и панисламизма на овим просторима потиче практично дјеловање организација као што су Млади муслимани и остале набројане организације. Осим тога, очито, да на дио бошњачке младежи непосредно, с видним ефектима, имају утјецај увезене исламистичке опције – од вехабизма до талибанизма.

Осим теоријскога вјерско-политичкога предлошка, за овакав развој стања кључна су ратна догађања у БиХ и равнодушје велесила у том времену. Ново младомуслиманство је стварност идеолошко-политичке реалности, а питање је да ли ће бити и чинилац будућности. Са безбједносног аспекта, кључно је питање у којему ће се смјеру кретати профилирање ових група: у све оштрији радикализам или у рационалну политичку артикулацију.

Извор: дневно.ба