latinica  ћирилица
15/01/2018 |  13:29 | Аутор: РТРС

Благи пад производње говеђег меса

Укупна производња говеђег меса у прошлој години процјењује се на 19.834 тона, што је благи пад у односу на 2016. годину, када је произведено 19.934 тона, речено је Срни у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

По просјечној цијени од осам КМ по килограму говеђег меса, процјењује се да је прошле године остварена укупна вриједност производње од око 159 милиона КМ.

Производња у говедраству се све више концентрише, тако да расте број узгајивача са хиљаду и више грла у тову који су орјентисани на домаће, али и на извозно тржиште.

Узгој говеда у систему крава - теле је у значајној експанзији и постаје врло економична алтернатива газдинствима која немају технолошке капацитете за производњу млијека у складу са ЕУ стандардима.

"Министарство са својим стручним службама улаже напоре да би се узгајивачи организовали у стручна удружења, у складу са Законом о сточарству", речено је Срни у ресорном министасртву.

Када је ријеч о производњи живинског меса, процјењује се да је она прошле године остварена у износу од 26.103 тоне, што је раст у односу на годину раније када је произведено 25.432 тоне.

Укупна вриједност прошлогодишње производње процјењује се од око 107 милиона КМ.

Надлежни наводе да је повећање производње живинског меса уско повезано са куповном моћи становништва, због релативно приступачних цијена овог меса, те се очекује даљи тренд раста бројлерске производње под условом да се уклоне недостаци лоше организације произвођача и кланичара, као и недостатак модерних клаоничких капацитета који би били интегратори ове производње.

"Додатни импулс повећања обима бројлерске производње може бити у одобреном извозу живинског меса на тржиште ЕУ", истичу у Министарству.

Према подацима стручних служби Министарства, производња овчијег меса је у порасту захваљујући повољним климатским условима у зимском периоду, те добрим односом понуде и потражње на тржишту уз веома малу конкуренцију из увоза.

У току 2017. године процјењује се укупна производња овчијег меса у количини од 6.390 тона /у 2016. години 6.265 тона/, што по просјечној цијени од девет КМ по килограму одређује укупну вриједност производње у износу од око 57,5 милиона КМ.

"Стручне службе Министарства настоје путем Програм узгоја оваца и друге мјере да додатно интензивирају ову грану сточарства, а нарочито у правцу увођења продуктивнијих раса и сојева, унапређења здравствене заштите, стандардизације и финализације производа", напомињу у Министарству.

Производња козијег меса процјењује се на 302 тоне, укупне вриједности 2.718.000 КМ, а свињског на 41.049 тона /2016. године 40.245 тона/, што по просјечној цијени од пет КМ по килограму процјењује укупну вриједност производње од 205.249.500 КМ.

Производња свињског меса не задовољава у континуитету потребе месо -прерађивачке индустрије у БиХ у квалитативном и квантитативном смислу.

"Свињогојство у Републици Српској у највећој мјери заснива се на тову свиња за домаће тржиште, при чему је намјена произведеног меса за потрошњу у свјежем стању, а знатно мањи дио служи за прераду у полутрајне и трајне производе. Посебан проблем ове производње јесте нестабилност откупне цијене и превелик увоз", закључили су у ресорном министарству.

Извор: СРНА