latinica  ћирилица
15/01/2018 |  16:27 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Вајар Драго Добоју поклања 60 година умјетничког стваралаштва (ВИДЕО)

Скоро 60 је година умјетничког стваралаштва иза академског вајара Драге Хандановића.
Вајар Драго - Фото: РТРС
Вајар ДрагоФото: РТРС

Овај Добојлија сав свој умјетнички опус намјерава да поклони граду, у којем је стварао. Хоће ли град моћи да одговори на адекватан начин?

Стотине вајарских радова, излаганих и награђиваних на домаћим и међународним изложбама, чини умјетнички опус добојског вајара. Његова идеја је да све што му је вриједно, још за живота, поклони граду.

- Моја је дужност, као што је то било и током мог дјеловања као умјетника, да овој средини дам оно што је најбоље, најквалитетније. Желим да оставим трагове свог умјетничког рада. Покушаћу да у једној установи, као што је Музеј,  поклоним то општини - истиче Хандановић.

Такав поклон се не одбија, кажу у Музеју. То би за њих значило сталну поставку вајарских радова и проширење дјелатности.

- Не само што је то наш Драго, који се доказао од Добоја до Париза, него што би то нама била одлична увертира за формирање одјељења историје умјетности - каже Небојша Драгојловић, директор Музеја у Добоју.

Тренутно нема довољно простора да би Музеј могао да прихвати Хандановићев умјетнички легат, али музејски радници не сједе скрштених руку.

- Ми смо урадили идејни пројекат проширења зграде, гдје би кроз евентуално проширење Музеј добио нових 150 квадрата, а с чиме би се град, уколико жели да финансира то проширење, на један пригодан начин одужио Драги - истиче Драгојловић.

Иако у позним годинама, Хандановић с једнаком мотивисаношћу и љубављу израђује своје скулптуре, држи предавања и радионице, излаже.

- Заиста сам срећан и задовољан, мислим да сам пуно тога направио. Надам се да ће ме послужити здравље, да ћу моћи и даље да радим - рекао је Хандановић.

Направио је више од 30 споменика и 15 скулптура, постављених на јавним мјестима у бројним градовима, највише у Добоју. У веома малом простору Музеја и Народне библиотеке, које само улица дијели, поставио је пет ликовних објеката, направљених у исто толико различитих технологија.

Лапидаријум са копијама некропола стећака у натур бетону, само је један од трајних Хандановићевих споменика у Добоју.