latinica  ћирилица
15/01/2018 |  16:51 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

Конфучијев институт пружа могућност усавршавања у Кини

На Конфучијевом институту, који ће ускоро бити отворен у оквиру Универзитета у Бањалуци, студенти ће имати прилику да бесплатно похађају курсеве кинеског језика и стекну нова знања која ће их учинити конкурентнијим на тржишту рада, рекла је Срни директор Института Љиљана Стевић.
Факултет политичких наука (фото:bl-portal.com) -
Факултет политичких наука (фото:bl-portal.com)

Стевићева је навела да ће студенти моћи да прате истраживања и радове на кинеском језику, а најбољим полазницима курсева језика биће обезбијеђене посјете Кини, гдје ће имати прилику за усавршавање.

"Осим тога, постоји могућност сарадње са кинеским факултетима и размјена студената, те учешће у заједничким пројектима, радовима, објављивање радова у престижним кинеским часописима", истакла је Стевићева.

Она је нагласила да ће и наставно особље имати прилику да се усавршава у Кини, као и да гостује на кинеским универзитетима.

Стевићева каже да ће Конфучијев институт организовати курсеве кинеског језика различитих нивоа, у трајању од три мјесеца, а да ће уписи бити одржавани два пута годишње.

"Зависно од групе, настава ће се одвијати пријеподне или послијеподне у вечерњим терминима, а курсеве ће држати кинески лектори и синолози из Републике Српске. Групе се формирају по степену знања и по добу полазника, а Институт ће формирати и посебну групу предшколског узраста за учење кинеског језика", навела је Стевићева.

Она је рекла да ће Конфучијев институт бањалучког Универзитета имати специјализоване језичке курсеве за пословну заједницу, као и предавања из области пословања и пословних пракси у Кини.

"У оквиру овог курса, предвиђена су гостовања и предавања предузетника који имају искуство у пословној сарадњи са Кином", навела је Стевићева.

Она је истакла да ће Институт, осим ових курсева, организовати и оне о различитим аспектима кинеске културе, као што су кулинарство, калиграфија, традиционално сликарство, таиђи.

"Конфучијев институт Универзитета у Бањалуци смјештен је на Факултету политичких наука, па ћемо у сарадњи са професорима и деканом овог факултета организовати предавања о темама које су важне за разумијевање савремених токова у међународним односима", нагласила је Стевићева.

Она је навела да су неке од тема о којим ће бити одржана предавања "Улога Кине у савременим међународним односима", "Кина и регионални механизми", "Концепт мирољубивог раста и развоја", те "Међународни односи са кинеским карактеристикама" и "Средњи пут".

Стевићева каже да се Република Српска промоцијом кинеског језика и културе придружује заједници од 525 основаних Конфучијевих института у свијету, које похађа девет милиона ученика и студената.

"Значај сарадње са Кином препознао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који од самог почетка са својим тимом савјетника помаже овај пројекат. Кинески амбасадор у БиХ Чен Бо помогла је остварењу овог пројекта, као и цијели тим Ректората Универзитета у Бањалуци који несебично ради на остварењу овог, за Републику Српског важног пројекта", каже Стевићева.

Она је рекла да је препознат значај образовања нових генерација које ће моћи директно да комуницирају и сарађују са Кином, чија је привреда друга највећа на свијету мјерено нивоом бруто домаћег производа, те највећа земља извозник.

"Отварање Кине према свијету, економски развој и повећање политичког утицаја, повећали су потражњу за учењем кинеског језика и разумијевање историје и културе", навела је Стевићева.

Она је истакла да је Кина Конфучијеве институте почела да отвара као пилот- пројекат у јулу 2004. године у Узбекистану, а затим је основала први Конфучијев институт у Сеулу у новембру 2004. године.

"Сви Конфучијеви институти су у надлежности Ханбана, сједишта Конфучијевих института. Оснивају се кроз партнерства између академских институција, а Ханбан обезбјеђује стартап средства за институте који су у већини случајева физички смјештени унутар универзитетских кампуса", нагласила је Стевићева.

Церемонија званичног отварања Конфучијевог института на бањалучком Универзитету заказана је за недјељу, 21. јануар.

Извор: СРНА