latinica  ћирилица
15/01/2018 |  18:11 ⇒ 16/01/2018 | 11:38 | Аутор: РТРС

Шта је циљ медијских тврдњи о наводном постојању паравојних јединица у Српској? (ВИДЕО)

"Србска част", у улози паравојне формације Републике Српске, и данас је главна политичка тема.
Србска част - Фото: РТРС
Србска частФото: РТРС

Док њихове присталице понављају да су хуманитарна организација, регистрована у Србији, Ветерани Српске, на чији позив су боравили у Бањалуци, најављују тужбу против, како кажу, одговорних за медијску хајку.

За стручњаке за безбједност, ријеч је о озбиљној причи, која треба да замагли истину о повратницима са сиријског ратишта, терористима који убијају полицајце, нападају предсједника сусједне државе. Тврде, нема паравојних јединица у Српској, већ постоји само озбиљна оружана сила у МУП-у, која има капацитет да се носи са свим изазовима.

До прије неколико дана "Србска част" имала је предзнак хуманости! Слику о њима промијенио је један сарајевски портал. Циљ за Ветеране Српске јасан – да се 9. јануар прикаже као дан параде паравојних формација.
Слиједи тужба!?

- Министар безбједности државне заједнице БиХ Драган Мектић својим јавним иступом о тзв. паравојним формацијама у Републици Српској, свјесно лаже у истом маниру као што је Авдо Авдић потписао, а Слободан Васковић написао, лаж о паравојним формацијама - каже Душко Вукотић, предсједник Удружења грађана Ветерани Републике Српске.

Драган Мектић данас је отишао корак даље у својим тврдњима. "Србска част", тврди, далеко је од хуманитарне организације. Није више ни паравојна формација, сада је војна.

- Ангажована војна формација – ако погледате на сајт "Србска част", пише ми смо гарда. Од кога они бране Републику Српску? Према коме су они усмјерени? Шта ће њима униформе, шта ће њима оружје? Зашто вјежбају гађање - истиче Мектић.

Из МУП-а нам је потврђено да не постоји Интерполова потјерница за члановима "Србске части" и немају сазнања или пријаве о њиховим нелегалним дјеловањима, или активностима. Намеће се питање, ако су, како то Мектић сматра, пријетња по националну безбједност, како то да им није забрањен улазак у БиХ.

- Ако министар Мектић достави такве податке, МУП Републике Српске ће одмах реаговати, похапсити и разоружати такве припаднике било које паравојне јединице и нећемо дозволити на територији Републике Српске формирање било каквих паравојних јединица. Могу само слободно да кажем да су то једне измишљотине и такве јединице не постоје на тлу Републике Српске - наводи Драган Лукач министар унутрашњих послова Републике Српске.

Члан "Србске части" Игор Билбија подвлачи – немамо оружје, већ само добру вољу да помажемо онима којима је то потребно.

- Обилазимо људе. Немамо средства него када имамо десет, 20 марака, одемо, помогнемо без обзира на вјеру нацију - наводи Билбија.

Вијест о наводним паравојним формацијама у Српској стиже у озбиљном тренутку, упозорава стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић, када Амерички сенат разматра резолуцију у којој се указује на могућност да Српска блокира НАТО пут и да је предсједник Милорад Додик патрнер руског предсједника Владимира Путина.

Додаје, ово је и тренутак у којем се терористи из Сирије и Ирака враћају поражени у БиХ гдје, тврди, добијају контраобавјештајну заштиту од оних, који пласирају причу о паравојсци Српске.

- Највеће паравојне јединице у БиХ су ти вехабијски покрети, терористи из Алкаидиног миљеа, припадници јединица ИСИЛ-а. Прикрити њих овом причом, то је циљ и западних служби и Бакира Изетбеговића и Драгана Мектића и Осмице - наводи Галијашевић.

А њихово присуство немогуће је сакрити. С времена на вријеме упозоре на то европске земље. Попут Њемачке која је прошле године БиХ испоручила браћу Хоџић, јер су представљали терористичку пријетњу. Ту су и исламисти из Сирије, али и медијска прашина која је крајем прошле године подигнута у вези са исламистима и паравојним формацијама Бакира Изетбеговића.

- Не морам сваки пут кад говорим о аномалијама у Републици Српској, да говорим и о Федерацији - додаје Мектић.

Не изненађује Галијашевића овакав став, јер је Мектић, по његовом мишљењу, није релевантан човјек на релевантној функцији. Тврди да је ријеч о уцијењеном политичару, који би у Сарајеву требало да обавља послове у име Српске, а не супротно.

- Ова прича није из његове главе. Ово је обавјештајни пројекат. Запад очито припрема снажније притиске на Републику Српску и као први ешалон иду домаћи издајници или људи из Сарајева - оцјењује Галијашевић.

Вијест су, чини се, здраво за готово одмах прихватиле странке Савеза за промјене. СДС, између осталог, тражи одговор на питање ко је омогућио да у Народну скупштину уђу представници организације, чији поједини припадници, како тврде, имају полицијске досијее, у Народну скупштину. Из скупштине је саопштено, а Ветерани Српске су то и потврдили, да су чланови "Србске части" у парламент ушли на позив Ветерана.

Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске сматра да је потпуно извјесно да је Драган Мектић у рату са свим српским организацијама.

- Правити од тих слика причу о паравојним формацијама, могу само они који су ово почели као рану предизборну кампању - истакао је Стевандић.

Из СНСД-а поручују јавности, СДС-у и како их називају креаторима памфлета о наводним паравојним јединицима да ће Република Српска бити сачувана, без обзира на неаргументоване оптужбе.

СДС се, наводе, огласила да би поново дала пуни допринос непријатељима Српске, страним агентурама и структурама Бакира Изетбеговића, с циљем да умање значај 9. јануара - Дана Републике Српске и нанесу штету Српској.