latinica  ћирилица
16/01/2018 |  09:39 ⇒ 17/01/2018 | 08:30 | Аутор: РТРС

Убијен Оливер Ивановић! (ФОТО/ВИДЕО)

У Косовској Митровици јутрос је убијен Оливер Ивановић, један од политичких лидера косовских Срба. Непознати нападачи на њега су испалили шест метака из пиштоља са пригушивачима. Према налазима обдукције преминуо је на лицу мјеста. Због убиства Оливера Ивановића српска делегација напустила је обновљене преговоре са Приштином у Бриселу.
Оливер Ивановић (Фото: TV K::CN) -
Оливер Ивановић (Фото: TV K::CN)

Са шест метака из засједе, непознати нападачи око 8.15 пуцали су на Оливера Ивановића док је улазио у просторије своје странке. Пуцњаву нико није чуо, а Ивановића је пронашла комшиница. Иако је од задобијених повреда преминуо на лицу мјеста, љекари у митровачкој болници 45 минута покушавали су да га реанимирају.

Ово убиство за Србију је терористички акт, поручио је предсједник Србије Александар Вучић, након сједнице Савјета за националну безбједност. Вучић је затражио учешће органа Србије у истрази и поручио да уколико ЕУЛЕКС и УМНИК не открију убице, да ће то учинити Србија.

Оливер Ивановић рођен је 1. априла 1953. године у селу Рзнић код Дечана. Основну и Машинско-техничку школу завршио у Косовској Митровици. Био је питомац Војне академије у Загребу, али је напушта послије три године. Завршио је Машински факултет у Митровици, а у Приштини је дипломирао и на Економском факултету. Када је 1999. године формирано Српско национално вијеће Ивановић је постао предсједник његовог Извршног одбора за сјеверно Косово. Са тог мјеста смијењен је 2001. године. Кад су владе СРЈ и Србије формирале Координациони центар за Косово и Метохију, постављен је за шефа Службе за економски развој и реконструкцију. Од 2008. налазио се мјесту државног секретара у Министарству за Косово и Метохију.

Ивановић је од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, гдје су га теретили за ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године. Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године. 

Ивановић је у августу 2015. године започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

На девет година затвора је осуђен је 21. јануара 2016. године, а та је пресуда затим укинута, да би августа 2017. године кренуло поновљено суђење у том поступку. Прошле године пуштен је да се брани са слободе. 

Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени аутомобил је подметнута бомба. 

Милан Ивановић: Смрт наступила у 9.15 часова

Директор болнице у сјеверном дијелу Косовске Митровице Милан Ивановић рекао је да је предсједник Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић, који је јутрос убијен, погођен са најмање пет метака у груди.

"Љекари су у болници више од 45 минута покушавали реанимацију, али су нажалост могли само да констатују да је наступила смрт у 9.15 часова, због задобијања прострелиних и устрелних рана", рекао је Ивановић.

Косовска полиција: Убица био маскиран

У Косовској полицијској служби је речено да је нападач који је јутрос убио Оливера Ивановића, према изјавама очевидаца, био маскиран, а претпоставља се да је убица пуцао из возила "опел астра" у покрету, које је касније пронађено запаљено, и без регистарских ознака.

Из полиције наводе да је, према тврдњама очевидаца, нападач носио црну капу и црну јакну. Полиција је блокирала све излазне путеве из сјеверног дијела града.

Свједоци: Није се чула пуцњава

Страначка колегиница и сарадница Оливера Ивановића, Ксенија Божовић, каже да нико није чуо пуцњаву у којој је убијен Ивановић и додаје да га је пронашла испред страначких просторија комшиница која се враћала из продавнице.

Супруга и брат Оливера Ивановића, Милена: Ово се неће добро завршити! 

Милена Ивановић, супруга Оливера Ивановића који је јутрос убијен у Косовској Митровици, изјавила је да се зна ко је и шта урадио и да се "ово неће добро завршити".

"Узели су ми га по други пут, само се овог пута неће вратити", рекла је Ивановићева новинарима.

Милени Ивановић позлило је јутрос испред ординације када је сазнала за смрт супруга.

Мирослав Ивановић, брат Оливера Ивановића рекао је да је убиством  Оливера убијена нада у мир и демократију на Косову и Метохији и додао да не жели да спекулише о томе ко стоји иза убиства.

"Он је рекао да ће посмртни остаци Оливера Ивановића бити изложени током дана и сутра, највјероватније у сједишту Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" чији је Оливер Ивановић био предсједник, "како би се Митровица опростила од њега и он од града у којем је желио да живи".

"У току су наши покушаји, моји и наших пријатеља да у Београду обезбиједимо гробно мјесто јер смо одлучили да Оливера сахранимо у Београду", додао је Мирослав Ивановић.

Он је рекао да сви Срби на Косову и Метохији послије убиства његовог брата треба да се питају шта даље.

Због убиства Ивановића прекинути разговори у Бриселу

Српска делегација у Бриселу прекида данас поново започете преговоре и хитно се враћа за Београд због убиства Оливера Ивановића у Косовској Митровици.

Предсједник Србије телефоном је разговарао са високом представницом Европске уније за спољну безбједност Федериком Могерини о убиству Оливера Ивановића.