latinica  ћирилица
16/01/2018 |  11:59 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Договорени одговори, слиједе усаглашавање и верификација (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Источном Сарајеву да је постигнут договор о свим питањима из Упитника Европске комисије."
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Данас смо се бавили одређеним отвореним питањима са Колегијума за европске интеграције", рекла је Цвијановићева новинарима након састанка са предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем и премијером Федерације БиХ Фадилом Новалићем.

Према њеним ријечима, ово су данас биле консултације како би се омогућило да се у наредних неколико дана има коначно верификована верзија на Колегијуму.

"Урадили смо велики дио посла. У принципу могу да кажем да смо постигли договор о свим питањима, сада је неопходно да се одређени сет питања проведе кроз систем координације - имамо један процедурални дио који морамо да испоштујемо", додала је Цвијановићева.

Она је истакла да се за одређена питања у којима још недостаје усаглашавање службе до петка, 19. јануара, на основу данашњих сугестија и коментара, направи пречишћени текст који ће бити предмет изјашњавања.

"Мислим да ћемо овај посао ускоро привести крају, да не видимо никакву превелику препреку, нашли смо рјешења за оно што је било спорно", рекла је предсједник Владе Републике Српске.

Цвијановићева је навела да постоји неколико питања уз која ће Европској комисији бити достављени оригинали коментари институција с обзиром да постоје одређена различита поимања или ставови.

"Ми се консултујемо кроз сав овај рад са представницима Европске комисије и ЕУ и они су упознати како ће коментари бити достављени", додала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је на данашњем састанку урађено доста посла.

"Тимови су добили јасан задатак да пречишћени текст доставе до петка и да ћемо у наредних неколико дана имати верификацију свих ових одговора како би они могли коначно да буду упућени", закључила је Цвијановићева.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић рекао је да су се на данашњем састанку у Источном Сарајеву успјели договорити одговори на сва преостала питања у вези са Упитником Европске комисије.

Он је изразио задовољство резултатима данашњег састанка и навео да су сва тијела унутар Механизма координације добила јасно дефинисане рокове да до краја седмице ти одговори буду пуштени у процедуру верификације.

Према његовим ријечима, у наредних пар дана биће завршени сви одговори на упитник након чега слиједи верификација, а потом техничка припрема за достављање одговора Бриселу.

"Налазимо се у завршној фази једног врло комплексног корака како што је припрема одговора на 3.242 фпитања која ће на крају имати више од 25 хиљада страница на сва три језика и енглеском", истакао је Звиздић.

Предмијер ФБиХ Фадил Новалић рекао је да усалашавање одговора из Упитника свијетла тачка, сигнал који БиХ шаље ЕУ.

Извор: СРНА