latinica  ћирилица
16/01/2018 |  15:36 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Требиње се сјећа свог најмлађег борца (ВИДЕО)

На данашњи дан, прије двадесет три године, послије тешког рањавања и троипомјесечне борбе за живот, подлегао је Александар Маслеша, најмлађи борац Требињске бригаде Војске Републике Српске. Тим поводом данас ја поред његовог споменика у центру Требиња служен помен и положено цвијеће.
Споменик Александру Маслеши - Фото: РТРС
Споменик Александру МаслешиФото: РТРС

Тек што је напунио шеснаест, у августу 1993. Александар је ступио у Бобанску чету, у саставу Требињске бригаде. Са старијим и искуснијим борцима стизао је на све линије одбране. Двадесет седмог септембра, код Борачког језера, од једне гранате страдале су Александрове старјешине, а он, са још неколико сабораца, био рањен.

- Александар је замијенио оловку пушком и одлучио да настави борбу за живот са одраслим људима. Био је неустрашив борац - каже Ристо Лечић, саборац храброг младог борца.

Тешко рањен, Александар је изгубио борбу за живот у јануару 1995. на Војно-медицинској академији у Београду. Ту вијест саборци су тешко прихватили.

- Александар је био храбар, без страха је улазио у борбу, а знао је за шта се бори- за своје огњиште, домове, родитеље и саборце - прича Ристић.

Споменик Александру Маслеши, на иницијативу сабораца, подигнут је у централном требињском насељу Брегови, испред Стадиона малих спортова, који носи његово име.

- Саборци нису заборавили мог Александра и хвала им на томе. У његову част подигли су ову бисту, то њихова је заслуга - каже Александрова мајка Љубица.

Поред најближе родбине и сабораца, помену су присуствовали Александрови пријатељи, представници удружења произишлих из одбрамбено-отаџбинског рата, те представници градских институција.