latinica  ћирилица
16/01/2018 |  15:41 ⇒ 22:28 | Аутор: РТРС

Додик Гардијану: Рециклирана прича ризикује штету по стабилност (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је писмо главном уреднику Гардијана Кетрин Винер у којем је демантовао да званичници Српске на било који начин подржавају или толеришу паравојне јединице унутар граница Републике, те упозорио да је ријеч о рециклираним причама које су штетне по стабилност у БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Чланак под називом "Обучени плаћеници из Русије подржавају босанске српске сепаратисте" објављен у Гардијану 12. јануара проузроковао је значајну иритацију у Републици Српској и БиХ.

Забринути смо због чињенице да су новине попут чувеног Гардијана цитирале новински сајт из Сарајева, без озбиљне провјере чињенице или тражења коментара од администрације Републике Српске.

Рециклирана прича ризикује штету по стабилност и безбједност БиХ, послијератне земље која је још у процесу превазилажења своје недавне прошлости", истакао је Додик у писму.

Писмо Додика Гардијану

Он је навео да је вриједно напоменути да министар безбједности БиХ и члан опозиционе странке у Републици Српској Драган Мектић не даје никакве доказе као ни доказе за ставове изражене у самом чланку.

"Министарство унутрашњих послова Републике Српске дјеловаће одлучно у случају да добије доказе о паравојним снагама које дјелују на територији Републике Српске. Ми смо забринути због тога што такви чланци потенцијално преусмјеравају фокус далеко од основних безбједносних проблема са којима се БиХ суочава и које, у нашој перспективи, сарајевске службе безбједности не адресирају адекватно", истакао је Додик.

Он је у писму Гардијану навео да је ријеч о присуству џихадистичких бораца у БиХ, све већем број бораца терористичке организације "Исламска држава" који се враћају у БиХ из Сирије и других ратних зона на Блиском Истоку и недозвољени токови новца који потенцијално угрожавају стабилност и безбједност Републике Српске, БиХ и ширег региона.

Додик је упутио позив главном уреднику Гардијана да посјети Бањалуку, саопштено је из кабинета предсједника Републике.

Извор: СРНА