latinica  ћирилица
16/01/2018 |  16:20 ⇒ 21:42 | Аутор: РТРС

Кустурица и Вукосављевић отварају 11. Кустендорф (ВИДЕО)

Једанаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф свечано ће данас у Дрвенграду отворити министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић и оснивач фестивала редитељ Емир Кустурица.
11. Кустендорф - Фото: РТС
11. КустендорфФото: РТС

Награђивани редитељи Паоло Сорентино и Рубен Остлунд долазе на Мећавник првог фестивалског дана, а на програму фестивала поред приказивања Остлундовог филма "Сквер", награђеног Златном палмом прошле године, и радионице са шведским аутором, биће и наступи америчког гитаристе Герија Лукаса и занимљивог јапанског бенда Јапалкан који изводи српску музику.

Такмичарски програм 11. "Кустендорфа" чини 21 филм домаћих и иностраних аутора.

У Савременим тенденцијама наћи ће се филмови "Никада ниси заиста био овде" редитељке Лин Ремзи, који ће на радионици представити продуценткиња Роса Атаб, затим, филипински филм "Рикша", добитник Златног пехара у Шангају, бугарски филм "Правци", кинески филм "Сунце које може да помјера планине", као и француско-белгијски филм "Вјерност".

Разговоре са студентима водиће редитељи ових филмова Паоло Виљалуна, Стефан Командарев, Ћијан Вон и Микаел Роскам.

Ретроспектива великана биће посвећена глумцу Александру Берчеку и режисеру Паолу Сорентину.

Кустендорф ће у оквиру пратећег програма представити два нова филма млађих аутора:"Пјесма језера Свеј" Арија Голда и документарац Танкреда Рамона "Нема богова, нема господара: историја анархизма".

Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће надалеко чувени ноћни живот Кустендорфа.

Гости Кустендорфа међу првима ће чути нумере са новог албума Емира Кустурице и Но смокинг оркестра на концерту другог фестивалског дана, а најављени су и наступи Влатко Стефановски трија, француског бенда Барбо и српског рок бенда Бајага и Инструктори.

Извор: Б92