latinica  ћирилица
16/01/2018 |  16:47 ⇒ 17:02 | Аутор: РТРС

Вукотић: Мектић злоупотребљава функцију

Предсједник Удружења Ветерани Републике Српске Душко Вукотић оцијенио је да медијски иступи министра безбједности БиХ Драгана Мектића представљају злоупотребу те функције преко које, како сматра, обавља прљаве послове за структуре које су убијеђене да је Република Српска привремена творевина.
Душко Вукотић - Фото: СРНА
Душко ВукотићФото: СРНА

Медијска ујдурма коју предводи Мектић посљедица је двије врло значајне политичке чињенице. Прва је та што су у Федерацији БиХ очигледно, нажалост, врло лоши односи Бошњака и Хрвата, што се огледа у немогућности функционисања институција тог ентитета на бази комотне већине или неопходног консезуса", рекао је Вукотић.

Као други разлог, Вукотић наводи да је са обиљежавања 9. јануара - Дана Републике у свијет отишла слика о великој љубави Срба са обје стране ријеке Дрине према Републици Српској и вјери у њен трајни опстанак.

"Мектић очигледно обавља прљаве послове за оне структуре које су убијеђене да је Република Српска привремена. Управо због те љубави и снаге јединства српског народа за Дан Републике, осмишљен је сценарио да се то упрља", сматра Вукотић.

Вукотић каже да су чланови невладине организације Србска част дошли у Бањалуку на његов позив, а на бази споразума о међусобној сарадњи у његовању вриједности одбрамбено-отаџбинског рата, спорта, културе и других активности који немају везе са војском, нити паравојском.

Он је навео да је та сарадња дошла као "кец на десетку" свима који Републику Српску или не воле или су конвертовали своју љубав према њој.

"С обзиром на то да народ углавном дјелује на визуелне појаве онда су набилдане и тетовиране фигуре послужиле као одличан декор за једну страшну причу. Питам људе којима је струка безбједност - да ли је могуће да неко ко је опасан за националну безбједност било које државе качи своје фотографије из разних животних ситуација на отворене друштвене мреже?", наводи Вукотић.

Он сматра да би, према тој логици, Мектић требало да преиспита, како каже, "свог јарана Зеида Домнића - зашто и гдје у црном одијелу и добро набилдан пуца бојевом муницијом?".

Вукотић каже да је Мектић најновијим изјавама о удружењима Србска част и Ветерани Републике Српске ушао у нову фазу опасне игре, која је увод у одмазду која је већ најављена"

"Опет само на бази фотографија са друштвених мрежа и младалачке жеље појединих момака да граде мачо-имиџ привлачан вршњацима, уводи нови елемент русофобије. То је најопаснији дио његове мисије", оцијенио је Вукотић.

Он каже да "такво понашање служи само за поруку Американцима, којима Мектић поручује - ако већ нећете да хапсите и убијате као Србе, онда их убијајте и хапсите као руске ђаке који су наводно завршили некакву специјалистичку обуку или у Русији или у Руском центру у Србији".

"Лично сам био и у Русији и у Руском центру у Србији и нисам крио те фотографије, нити ћу их крити. Барем је данас све доступно и може бити провјерено. Колико знам и Руска Федерација је чланица Интерпола, а и Србија, па је лако провјерити и доказати наше кретање", рекао је Вукотић.

Он додаје да службе "врло добро знају да од те приче нема ништа, али да не зна народ који гласа на изборима".

"Дакле, важно је народ уплашити да у Републици Српској постоје некакве правојне формације - намјерно узети израз који асоцира на злочине, али то није довољно за менторе, па то све треба појачати и причом о руским центрима за обуку", каже Вукотић.

Осим тога, сматра Вукотић, важно је направити атмосферу у којој Мектић предводи пацифистичке и мировне снаге, инсистирајући на правди и закону, а, на другој страни, приказати већину изражену кроз власт у Републици Српској као лоше момке који су жељни рата.

"С обзиром на то да никоме није до рата, а посебно не борачкој популацији, логично би онда било да би ти гласови на изборима требало да иду ка Мектићу и сличним пацифистима и миротворцима на овом простору", рекао је Вукотић.

Вукотић самтра да је очигледно намјера "обиљежити удружења Србска част и Ветерани Републике Српске, како би што прије избледјеле Мектићеве фотографије са Зеидом Докнићем, припадником Црних лабудова, као и снимљени говори исламских вођа народу у џамијама које се налазе у непосредној близини сједишта Министарства безбједности у Сарајеву.

"Пошто му сметам и добро га читам, циљ му је да ме уклони. Зато је данас као на маргинама поново поменуо запошљавање моје супруге и шире фамилије што, опет, нема везе са истином", рекао је Вукотић.

Вукотић тврди да је његова супруга запослена по редовној конкурсној процедури са завршеном Високом школом унутрашњих послова у Бањалуци на мјесту млађег полицајца, док Мектић обавља највишу дужност у органима безбједности БиХ са школом из Загреба за коју нису чули ни у Загребу.

Извор: СРНА