latinica  ћирилица
16/01/2018 |  18:31 ⇒ 17/01/2018 | 08:10 | Аутор: РТРС

Убиство Ивановића терористички акт (ВИДЕО)

Убиство Оливера Ивановића изазвало је бројна реаговања и осуде домаћих и страних званичника и политичких партија. Српски политичари очекују темељну истрагу и оштре санкције. Док једни поручују да је најважије сачувати мир и стабилност, без исхитрених рекација, други су става да је ријеч о најозбиљнијем атентату у посљедње вријеме, који би и те како могао имати посљедице. Ионако напета атмосфера на Косову и Метохији, могла би постати још тежа.
Убиство Оливера Ивановића - Фото: РТРС
Убиство Оливера ИвановићаФото: РТРС

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да убиство Ивановића представља терористички акт.

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић рекао је да је ово убиство пуцањ у све Србе који живе на Косову и безуман терористички акт, који угрожава стабилност не само сјевера Косова, него и региона.

- Наравно да је најважније сачувати мир и стабилност на сјеверу Косова, али исто тако и пронаћи починиоце и осудити их - истакао је Дачић.

Ивановић је био најбољи политичар са Косова, који је разумио политику, али баш због тога није био подобан ни Србима ни Албанцима, сматра потпредсједник Владе Србије Расим Љајић. Поручује да ће велика срамота за све бити ако се ово не расвијетли.

- Ухапшен је на правди Бога, а сада је и убијен. Испада да је био слободнији у затвору и сигурнији, него на слободи. Тако да је свака прича апсолутно сувишна, суштина је овде да ли ће се открити ко га је убио. Искрено, не вјерујем да ће се то догодити - рекао је Љајић.

Да је ријеч о професионалном убиству, чија је акција дуго припремана вјерује предсједник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун. Сматра да је ангажовањем професионалних убица наручилац желио да се сакрије.

- Не треба искључити могућност да је планерима био циљ да се на дужи период одложи процес нормализације односа Београда и Приштине, али и спријечи формирање заједнице српских општина. Оно што је занимљиво је извјештај Стејт департмент, који је упозорио на могућност изазивања нереде и организовања терористичких напада - истакао је Дрецун.

Из ЕУ стижу оштре осуде. Портпаролка Маја Коцијанчић пренијела је позив свим странама на смиреност и уздржаност како би владавина права заузела своје мјесто.

- Најважније је да власти Косова направе све што је потребно да се овај случај ријеши, а ЕУЛЕКС ће помоћи - каже Коцијанчић.

На смиреност позива и комесар за проширење Јоханес Хан, који се огласио на свом твитер налогу. Сматра да сви морају наступити одговорно и тако омогућити надлежима детаљну истрагу и привођење починиоца правди. Поручује да нема алтернативе за дијалог, који што прије мора бити настављен.

Вијест о убиству Ивановића одјекнула је и у Републици Српској. Предсједник Милорад Додик изразио је саучешће породици, оцјењујући убиство као злочиначки чин. Поручио је да институције Србије имају његову пуну подршку у проналаску и кажњавању починиоца, али и спречавању, како каже, очигледног покушаја прављења хаоса.

- Тај злочиначки чин представља класични удар на стабилност Србије и сјеверног дијела Косова, на залагање руководства Србије које је дало свој немјерљиви допринос на тешком послу изградње мира и повјерења међу људима на Космету - навео је Додик.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић каже да је Ивановићево убиство темпирано на дан када су се у Бриселу састали представници Приштине и Београда, како би разговарали о наставку сарадње.

- Видјели сте да је овај дан искориштен да се тај разговор не настави и рјешава неким другим средствима. Морамо остати прибрани и мирни, те реаговати хладне главе - навео је Чубриловић.

Телеграм саучешћа упутила је и предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић, изражавајући наду да ће починиоци брзо бити приведени правди.

Цвијановићева сматра да је очигледно "да пажња мора бити усмјерена на Космет, да се види шта се дешава".

- Треба да се види због чега постоји ликвидација те врсте, на који начин ће ствари бити доведене на чистац и како ће бити санкционисани одговорни за тај гнусни чин - рекла је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић шокиран је убиством Ивановића и дешавањима на Космету посљедњих
година.

- Мислим да је ово најозбиљнији политички атентат који се у последње време десио на простору бивше Југославије - сматра Иванић.

Вијест о убиству Ивановића обишла је свијет. Овај догађај пренијели су Индипендент, Телеграф, Тас, француски медији. АП оцјењује да ће овај напад највјероватније појачати етничке тензије на Косову. Америчка агенција Ивановића описује као једног од кључних људи на сјеверу Косова, а Би-Би-Си извјештава да је убијен умјерени српски политичар на Косову.

Ово, као главну вијест на свом сајту, преноси Раша тудеј, наводећи да се велики број људи окупио испред просторија сједишта странке и болнице. Ројтерс, уз вијест о убиству, наводи и напуштање дијалога с Приштином.