latinica  ћирилица
16/01/2018 |  18:47 ⇒ 17/01/2018 | 11:05 | Аутор: РТРС

Постигнут договор о свим спорним питањима из Упитника (ВИДЕО)

Посао у вези са припремом одговора на Упитник ЕК ускоро би требало да буде приведен крају. На консултативном састанку ентитетских премијера Жељке Цвијановић и Фадила Новалића и предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића у Источном Сарајеву, постигнут је договор о преосталим питањима, док би се одређена техничка усаглашавања требало да заврше до петка, како би био постигнут коначан договор.
Састанак у И.Сарајеву о одговорима на упитник ЕК - Фото: РТРС
Састанак у И.Сарајеву о одговорима на упитник ЕКФото: РТРС

- Урађен је велики дио посла и у принципу могу да кажем да смо постигли договор о свим питањима - истакла је премијерка Републике Српске прецизирајући да је сада неопходно да се одређени сет питања проведе кроз систем координације. А за она којима недостаје још усаглашавања, на основу данашњих сугестија и коментара, стручне службе би до петка требало да припреме пречишћени текст који ће бити предмет изјашњавања.

- Мислим да ћемо овај посао ускоро привести крају, да не видимо никакву превелику препреку, нашли смо рјешења за оно што је било спорно - рекла је Цвијановићева, додавши да постоји неколико питања уз која ће Европској комисији бити достављени оригинали коментари институција с обзиром да постоје одређена различита поимања или ставови.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић рекао је да ће у наредних пар дана бити завршени сви одговори на упитник након чега слиједи верификација, а потом техничка припрема за достављање одговора Бриселу.

Одговори на 3.242 питања на крају ће, како је речено, имати више од 25.000 страница на сва три језика, плус енглеском. Да је ријеч о лијепој вијести у тренутку криза када БиХ и Федерација имају проблем са буџетом, сматра федерални премијер Фадил Новалић.

- Ово је једна свијетла тачка и нови сигнал који шаљемо из БиХ у ЕУ - рекао је Новалић.

Која су конкретна рјешења усаглашена за седам до данас отворених питања, новинарима није саопштено.