latinica  ћирилица
16/01/2018 |  22:28 ⇒ 17/01/2018 | 11:05 | Аутор: РТРС

Милорад Додик: О евентуалној кандидатури 18. маја

Предсједник Републике Милорад Додик за телевизију Н1 рекао је да је убиство Оливера Ивановића напад на Србе на Косову, Србију и напоре које она чини да дијалогом у региону успостави добру сарадњу.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Истовремено, истакао је Додик, једини циљ таквог чина је дестабилизација сјевера Косова, а вјерује да ће се починиоци и мотиви атентата брзо разоткрити.

Коментаришући наводе о томе да је руски човјек и да заједно са Русијом ствара паравојну формацију у Српској, Додик је истакао да је то прича која служи за дневно-политичке потребе, иза којих стоји намјера за омаловажавањем Дана Републике Српске.

Русију, и Владимира Путина истиче, поштује и за разлику од западних, у БиХ нема руских војника. На питање о чланству у НАТО-у, поновио је став – интерес Српске је да се не сврстава.

"НАТО нас није увјерио да је објективан. Отимачина имовине у Српској, нека локација у Хан Пијеску дата БиХ, а НАТО потрчао да то каже да је у реду, шта њих брига за наше локално законодавство и правосуђе. Без обзира што сте моћни", навео је Додик.

На питање због чега је у говору на свечаној академији поводом Дана Републике Српске умјесто Босна и Херцеговина говорио БиХ, Додик је одговорио да је то учинио намјерно.

На питање о евентуалној кандидатури за српског члана Предсједништва, одговорио је да ће то саопштити 18. маја. Говорећи хипотетички, у случају евентуалне кандидатуре, буде ли изабран за члана Предсједништва из реда српског народа, настојаће смањити трошкове на нивоу БиХ, и број војника ОС свести на 3.500. Уз то његово радно мјесто, истакао је, неће бити у Сарајеву.

"Шта члан предсједништва из Српске има полагати заклетву у БиХ, али треба полагати заклетву у Републици Српској, па тамо је биран. Ја само поштујем правила", одговорио је Додик.

Коментаришући нагађања о евентуалним блокадама у случају непостизања компромиса о измјенама Изборног закона БиХ, предсједник Српске истакао је да ће Република Српска до нове године формирати институције и да није спремна да буде колатерална штета изостанка договора унутар Федерације. Промјене изборног закона су пожељне истакао је Додика и СНСД подржава ХДЗ у тој намјери.

Додик је истакао и да је увјерен у побједу СНСД-а на изборима који слиједе. Истакао је да ће највећа странка у Српској имати своје кандидате за предсједника и члана Предсједништва. Упркос бројним намјерама, каже, Српска има стабилне финансије и ова година, очекује биће најбоља до сада. У наредном периоду, каже, разматраће се могућност повећања фонда за субвенције пољопривредницима за 10 милиона марака, а планирана је и озбиљна подршка култури.

Република Српска, истакао је Додик има написан текст новог Устава који је у складу са Дејтоном и о којем ће на референдуму одлучити грађани. Коментаришући свој однос са амбасадорима, Додик је истакао да је спреман на разговор са сваким, али без притисака. О будућности БиХ је спреман разговарати, али без страних утицаја.