latinica  ћирилица
17/01/2018 |  07:46 ⇒ 18/01/2018 | 07:58 | Аутор: РТРС

Цвијановић о плановима, дугу, коалицији, опозицији, Русији, Америци и кандидатури... (ВИДЕО)

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић потрвдила је добре односе са Руском Федерацијом, што се манифестује путем инвестиција и која, како каже, досљедно брани позицију Дејтона, па и Републику Српску.
Жељка Цвијановић (фото:Vijesti.ba) -
Жељка Цвијановић (фото:Vijesti.ba)

У интервјуу за портал Вијести.ба, премијерка је истакла да Влада Српске најтјешњу комуникацију и највећи активизам има у партнерству са Европском унијом. За Републику Српску, истакла је, важно је да са свима има добре односе, али је, признаје, лакше разговарати са онима који Српску разумију и не посматрају је као кривца. Између осталог, у опширном интервјуу премијерка се осврнула и на планове Владе, дугове, опозицију, коалицију, али и евентуалну кандидатуру на изборима који слиједе.

Јачање економске стабилности Републике Српске – то је највећа амбиција Владе и у години која је пред нама, истакла је  премијерка Жељка Цвијановић. Изборна година ће каже утицати и на рад институција, с обзиром на то да слиједи, условно речено, неколико “мртвих мјесеци”, па ће због тога највећи дио посла морати бити окончан до краја јула. Ипак, с обзиром на то да су проблеми из 2014, 2015, и 2016. године, превазиђени, ову годину обиљежиће велика улагања у културу, од априла слиједи повећање пензија за два одсто, планиран је и додатни новац за борачке категорије.

"Пред нама је и завршетак крупних инфраструктурних пројеката. Настављамо активности када је у питању изградња аутопута Бањалука - Добој. У 2018. планирано је окончање свих радова, а истовремено отпочеће дуги инфраструктурни пројекти. Ове године приводимо крају и огромне послове на Клиничком центру у Бањалуци, а посебно ме радује што идемо планираном динамиком изградње нове болнице у Источном Сарајеву", навела је Цвијановић. 

Коментаришући наводе о рекордној задужености Српске на почетку године, и тврдње опозиције да без транше ММФ-а Српска неће моћи преживјети, премијерка је истакла да се без ММФ-овог новца функционисало и у претходном периоду. Према међународним критеријумима истиче, Српска није презадужена, не спада у категорију високо задужених или ризичних, већ у категорију умјерено задужених. Уз то, тврди, примјетна је тенденција пада задужености. 

"Не постоји земља која се не задужује за провођење одређених стратешких пројеката. То тако функционише и не обраћам много пажњу на оно што говори опозиција. Интерес у Влади јесте да можемо да вратимо више новца него што повлачимо, а тај тренд задржали смо и у најтежим периодима. Отприлике враћамо 100 милиона више у односу на средства која повлачимо. Сва плаћана су редовна и ништа није угрожено", изјавила је премијерка Српске.

У дијелу интервјуа који се тиче односа у владајућој коалицији премијерка Српске и потпредсједница СНСД-а, истакла је да не види проблеме са ДНС-ом. Коалиција, каже, одлично функционише и траје већ 20 година. Нагађања о могућем трећем политичком блоку у Српској који би укључивао ДНС оцјењује имагинацијом. Када је ријеч о октобарским изборима, каже, прича о кандидатури не зависи од ње и још није била тема страначких састанака. 

"О себи сам читала и слушала да сам будући предсједавајући Савјета министара БиХ, затим да ћу поново ићи у трку за члана Предсједништва БиХ, те да ћу бити кандидат за предсједника Републике Српске, како сте поменули. Све су то нагађања, јер ми још не знамо шта ће бити. Све ће зависити од политичке одлуке СНСД-а чији сам члан. То је то", поручила је премијерка Српске.

Коментаришући односе у региону, Цвијановићева је истакла да Српска нема проблеме са комшијама. Каже и како је у контексту регионалних односа, страшно нервира размаженост БиХ, што не подноси. Регион је тврди, показао да разумије БиХ, али сада БиХ треба да покаже да има нормалан однос према комшијама. У контексту посјете предсједнице Хрватске, Колинде Грабар Китаровић, Цвијановићева каже - које ће теме делегирати Младен Иванић зависи искључиво од њега, али би ипак, признаје, било нормално да се ставови прије сваке посјете заједнички усаглашавају. 

"Оно о чему бих ја жељела да се интензивније прича са Хрватском јесте питање рјешавања одређених инфраструктурних пројеката, како да олакшамо живот грађанима, како да коначно добијемо мост у Градишци, те како да у Новом Граду ријешимо питање моста и евентуално враћање у игру приче о томе које категорије треба да буде гранични прелаз тамо", истакла је Цвијановић.

Наводе о постојању паравојних формација у Српској назвала је вјештачки испродукованом причом. Институције у Српској каже, усмјерене су на Министарство унутрашњих послова, а евелтуалне паравојне формације на територији Српске, биле би одмах разоружане и третиране у складу са законом. За предсједницу Владе релевантно је, како је истакла, само оно што каже министар унутрашњих послова, Драган Лукач.