latinica  ћирилица
17/01/2018 |  08:20 ⇒ 08:23 | Аутор: РТРС

Цонга прошао кроз иглене уши, Чилић сигуран

Жо Вилфред Цонга је послије велике драме био бољи од Дениса Шаповалова, док је Марин Чилић без већих проблема савладао Португалца Жоаоа Соузу.

Очекивало се да ће меч између Цонге и надолазеће звијезде свјетског тениса, Канађанина Дениса Шаповалова бити веома занимљив и узбудљив и прогнозе су се обистиниле. На крају, славио је искуснији Француз са 3:6, 6:3, 1:6, 7:6, 7:5, али Шаповалов ће дуго жалити за пропуштеном приликом јер се слободно може рећи да је једном ногом већ био у трећем колу.

Меч је трајао три сата и 39 минута и обиљежиле су га осцилације у игри оба тенисера. По систему "топло хладно", сетове су наизменично освајали Шаповалов и Цонга, све до тог драматичног петог сета у којем је Француз начинио преокрет за причу.

У првом сету, Шаповалов је направио брејк у четвртом гему што му је било довољно да освоји почетни сет. Француз је узвратио у наредном делу игре брејком у шестом гему, што му је такође било довољно за сет, да би у трећем сету Шаповалов поново пустио руку и брејковима у другом и шестом гему стигао до 6:1 и предности од 2:1 у сетовима.

У четвртом сету није било брејка и Цонга је бољом игром у тај брејку успио себи да обезбеди играње петог сета. Тада је, мимо очекивања, Шаповалов успио да се врати психолошки и уз брејк у другом гему стекне предност од 3:0, потом и 4:1 и 5:2. У осмом гему је било тијесно и Канађанин је био на свега два поена од побједе, али се Цонга није предавао. Нашао је снаге за потпуни преокрет, два пута је одузео сервис младом Канађанину руског поријекла, а у 12. гему је искористио и прву меч лопту.

У наредном колу Цонгу очекује окршај са бољим из дуела Виктора Троицког и Аустралијанца Ника Киријоса.

Када је ријеч о шестом носиоцу, Хрвату Марину Чилићу, он је без већих проблема изашао на крај са Португалцем Жоаом Соузом.

Чилић је за 107 минута игре испалио 20 ас сервиса и при том није дозволио противнику ниједну брејк лопту.

Марина у трећем колу очекује Американац Рајан Херисон који је савладао Уругвајца Пабла Куеваса, 6:4, 7:6, 6:4.

Извор: Б92