latinica  ћирилица
17/01/2018 |  09:09 | Аутор: РТРС

Брнабић: Београд може покренути сопствену истрагу о убиству Ивановића

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да ће Влада пружити сву могућу помоћ у истрази убиства лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића, те да ће покренути сопствену, уколико јој не буде дозвољено да у њој учествује.
Ана Брнабић - Фото: СРНА
Ана БрнабићФото: СРНА

"Ово је изузетно тежак дан за Србију. Ситуација је тешка, надам се да ће остати мирна, али ово је свакако огроман ударац и за Србију и за регионалну стабилност и безбедност", рекла је Брнабићева.

Она је додала да је Влада Србије званично захтијевала да учествује у истрази овог злочина, те да чека одговор од надлежних институција.

"Али ћемо свакако пружити сву помоћ и подршку у решавању овог страшног злочина. Оно што је, такође, важно је да ћемо, уколико нам не буде дозвољено да учествујемо у истрази, свакако покренути сопствену. Мада се ја и даље надам разуму и кооперативности и томе да ће Србији бити омогућено да учествује у истрази", рекла је Брнабићева за Радио Слободна Европа.

Према њеним ријечима, једино што је у овом тренутку важно је да се убице пронађу, да се приведу правди и да одговарају.

"Једино је важно да се нађу злочинци. А, да ли Србија има пуно поверење у институције на Косову и Метохији да ће злочинци бити пронађени? Најискреније, ја нажалост не могу да кажем да Србија има пуно поверење. Толико злочина на Косову никада није откривено", навела је Брнабићева.

Она је изразила жаљење што на толико ствари које су се десиле у посљедњих десетак дана на Космету, нико није одговорио, и што се из Брисела само чула "заглушујућа тишина" на изјаву приштинског званичника Кадрија Весељија, у којој се Србија упозорава да ће се доћи до Ниша.

Напомињући да су прије десетак дана постојале пријетње да ће се поново активирати терористичка Ослободилачка војска Косова /ОВК/, Брнабићева је додала да размишљам о томе да, нажалост, Влада Србије, због свих дешавања у прошлости, не може своје грађане на Косову и Метохији ефективно да заштити, као ни они који данас имају контролу на Косову и Метохији.

"Али оно што ме боли, морам да кажем, као председницу Владе Србије, и о чему ћу свакако са Бриселом разговарати, јесте та заглушујућа тишна и на претње да може поново да се активира ОВК само зато што Приштина треба да испуни нешто што је било до њиховог међународног договора, споразума, око оснивања Суда за ратне злочине", истакла је Брнабићева.

Извор: СРНА