latinica  ћирилица
17/01/2018 |  10:44 | Аутор: РТРС

Рекордна продаја Фолксвагена у 2017. години

Њемачки произвођач аутомобила "Фолксваген" саопштио је данас да је продао рекордан број возила у 2017. години, што ће му вјероватно донијети лидерску позицију у свијету двије године послије афере "дизелгејт", у вези са емисијама гасова.

Аутомобилске марке које послују у саставу "Фолксвагена" продале су заједно 10,74 милиона аутомобила прошле године, што је повећање за 4,3 одсто.

Њемачки гигант вјероватно ће надмашити јапанску "Тојоту", чија је продаја у 2017. години, према садашњим процјенама, била на нивоу од 10,35 милиона аутомобила, пренио је АФП.

У трку за позицију водећег свјетског произвођача аутомобила умијешао се и савез "Рено-Нисан-Мицубиши", који је, према пројекцијама, продао око 10,5 милиона аутомобила.

"Фолксваген" се опоравио од ударца који је претрпио прије двије године, када је откривено да је компанија уградила нелегалан софтвер у милионе својих аутомобила да би варала на тестовима емисија штетних гасова.

Највећи раст њемачки произвођач је прошле године забиљежио на тржиштима Кине, САД, Јужне Америке, централне и источне Европе, док је у западној Европи продаја повећана за скромних 1,4 одсто.

Извор: СРНА