latinica  ћирилица
17/01/2018 |  10:53 ⇒ 11:21 | Аутор: РТРС

"Немо" - морска гробница којој се не може прићи

Лука "Немо", у удаљеном дијелу Тихог окена, представља гробље васионских летјелица на коме је "сахрањено" укупно 260 свемирских тијела.
Ненасељено морско подручје на Јужном Пацифику (фото:slobodnadalmacija.hr) -
Ненасељено морско подручје на Јужном Пацифику (фото:slobodnadalmacija.hr)

Научни портали наводе да би то једног дана могло бити једно од најзанимљивијих мјеста на свијету за рониоце и авантуристе.

"Немо" представља најудаљеније мјесто од људске цивилизације.

Свемирски бродови се на том мјесту потапају на дубини од четири километара без икакве шансе да их рониоци пронађу.

Морско гробље заузима површину од 17 милиона километара квадратних са остацима свемирских летјелица који су разбацани на великој удаљености једни од других. Ова зона забрањена је за пловидбу.

Прва свемирска летјелица потонула је у своју морску гробницу на том мјесту 1971. године. Највећи број њих је из Русије /и Совјетског Савеза/ - 140 летјелица, укључујући и чувену свемирску станицу "Мир".

У овом морском гробу смјештене су и олупине пет теретних свемирских бродова европских агенција, шест јапанских теретних бродова и ракета америчке фирме "Спејс икс".

"Сахрана" свемирске летјелице која је одслужила своје потпуно је контролисана како би се избјегла колатерална штета. Свемирске летјелице у Тихом океану никада се не потапају у једном комаду.

Свемирски брод се избацује из орбите, а путања његовог пада је прорачуната тако да слети у "океански пол неприступачности". Мале летјелице никада не преживе поновни улазак у Земљину атмосферу и потпуно изгоре.

Када је ријеч о већим, оне се распадну, а дијелови заврше у луци "Немо", наводи "Руски вјесник".

Понекад се догађају непланиране и потенцијално опасне несреће.

Тако су 1979. године остаци прве и једине америчке свемирске станице "Скајлаб" промашили мету и срушили се у западном дијелу Аустралије, гдје су њени дијелови пронађени и изложени у локалном музеју.

Други инцидент се догодио са совјетском станицом "Саљут-7" 1991. године, када су неки од њених остатака пали на територију Аргентине.

У овим инцидентима није било жртава.

Астроном Дејвид Вајтхаус каже да ће Међународна свемирска станица у сљедећој деценији бити деактивирана и пажљиво спуштена у луку "Немо".

Спуштање те станице, која је тешка 450 тона /четири пута више од станице "Мир"/ биће "спектакуларан призор", истиче он.

Извор: Срна