latinica  ћирилица
17/01/2018 |  15:02 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Представнички дом ПСБиХ усвојио буџет

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је вечерас у другом читању Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2018. годину са амандманима. Овај приједлог биће упућен на потврђивање у Дом народа.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (Фото: http://bigportal.ba) -
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (Фото: http://bigportal.ba)

За Приједлог закона гласало је 25 посланика, против је било 11, а три уздржана.

Претходно је Комисија за финансије Представничког дома разматрала двадесетак амандмана на Приједлог закона о буџету институција БиХ, од којих је прихватила сет од три амандмана.

Предсједништво БиХ утврдило је и у парламентарну процедуру доставило Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2018. годину у износу нешто нижем од двије милијарде КМ, при чему је за финансирање институција БиХ предвиђено око 950 милиона КМ, а за сервисирање спољног дуга нешто више од милијарду КМ.

Предсједавајући Представничког дома Борјана Кришто рекла је да се након ове тачке дневног реда сједница прекида.

Она је навела да ће Представничким дом наставити са радом према календару активности, а да ће посланици позиве за наставак сједнице добити до 31. јануара.

Данашња расправа у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ о Приједлогу закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2018. годину протекла је у дисонантним тоновима и репликама посланика СДА Шефика Џаферовића и Нермине Капетановић, са једне стране, и посланика који су напустили ову странку и основали Независни блок Сенада Шепића и Салке Соколовића, са друге.

Дискусије нису биле усмјерене на суштину Приједога буџета, већ су се заснивале на њиховим политички супротстављеним ставовима.

У дискусији је учествовао и посланик СДП-а Саша Магазиновић који је критиковао досадашње понашање СДА у вези са доношењем и креирањем буџета ранијих година, уз опаску да је ту ријеч о обмањивању јавности.

Садик Ахметовић из Независног блока оптужио је Џаферовића да се залаже за праксу којом се СДА директно обрачунава са појединцима који имају своје мишљење, а које је различито од ставова ове странке.

- Сада су фотеље важније од интереса БиХ. Прије ће се распасти војска, него што ће БиХ брже кренути ка НАТО - рекао је Ахметовић, који сматра да велики утицај на креирање буџета институција БиХ има предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Соколовић се заложио за веће плате припадника Ораужаних снага БиХ, а Асим Сарајлић из СДА бранио је политичке интересе своје странке, прозивајући бивше партијске колеге.

Посланик СНСД-а Никола Шпирић покушао је да дискусију врати у оквире дневног реда, истичући да је буџетски оквир раније дефинисан и да институције БиХ све вријеме од тада имају суфицит у оквиру пројектованих 950 милиона КМ.

- Ова средства нас не ограничавају да радимо и више и боље, све у интересу грађана БиХ. Међутим, овдје се стално води борба око капиталних инвестиција. Овај буџетски оквир је добар и довољан за развој институција и честитам предлагачу на истрајности - поручио је Шпирић.

Посланик ДФ-а Дамир Бећировић сматра да би требало повећати одређене ставке за неке буџетске кориснике, а у томе га је подржао и Јасмин Емрић из А-СДА.

Емрић је поменуо потребу додатних средстава за Оружане снаге и дипломатску промоцију БиХ.

Шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић критиковала је став СНСД-а да овај буџет треба подржати, истичући да су разлог за то међународна кредитна средства.

Критике посланицма СНСД-а упутила је и посланик ДФ-а Маја Гасал Вражалица, подсјећајући их да они не учествују у раду парламентарних комисија, иако им је то обавеза, што је одлучно демантовао Шпирић уз оцјену да је Клуб СНСД-а у Представничком дому један од најјачих клубова, као и да је расправа са њим о буџету - губљење времена.

И шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац стао је у одбрану рада овог клуба, истичући да неке колеге посланици покушавају да дискредитују ову странку замјеном теза.

Он је подсјетио да СНСД није на власти на нивоу БиХ, а да је Предсједништо БиХ адреса за утврђивање Приједлога буџета институција БиХ.

Заим Бацковић /БПС/ упитао је зашто нису планирана средства за заштиту културно-историјског насљеђа БиХ.

Момчило Новаковић /НДП/ рекао је да је буџет институција БиХ дио консолидованих буџета на нивоу БиХ, те подсјетио да Федерација БиХ још није усвојила буџет, а да Република Српска јесте.

Према његовим ријечима, овакав приједлог Буџета за њега је прихватљив и добар је оквир за финансирање институција БиХ.

18.18... Расправу у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ о Приједлогу закона о измјенама Изборног закона БиХ, чији су предлагачи посланици СДА, обиљежили су супротстављени ставови посланика из реда бошњачког и хрватског народа. Предлагачи овог закона су Амир Фазлић, Нермина Капетановић, Шефик Џаферовић, Сафер Демировић, Хазим Ранчић, Асим Сарајлић и Шемсудин Мехмедовић.

Образлажући овај приједлог, Џаферовић је навео се ова иницијатива не односи на избор чланова Предсједништва БиХ, него на попуну Дома народа Парламента Федерације БиХ и рјешење за изборе у Мостару.

Шеф Клуба посланика ХДЗ-а Никола Ловриновић сматра да је овај приједлог противуставан, јер, како је навео, опет неко жели да неком другом бира политичке представнике.

Ловриновићу је критиковао и рјешење које СДА нуди за Мостар, истичући да у том граду нису страдали само Бошњаци, те да су и Хрвати страдали у рату у другим градовима у ФБиХ. Он је нагласио да заступа искључиво политичке интересе хрватског народа у БиХ.

Садик Ахметовић из Независног блока сматра да су и овај, као и понуђени приједлог измјена Изборног закона који је упутио ХДЗ, унапријед осуђени на пропаст и да могу чак и да дестабилизују ситуацију у БиХ.

Он се заложио са симетрична уставна рјешења у ентитетима, како би дошло до прихватљивог изборног закона, који неће бити ни против кога, већ ће одражавати интересе свих народа и грађана у БиХ.

Предсједавајући Представничког дома Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ нагласила је да је приједог СДА неуставан и супротан одлуци Уставног суда БиХ о конститутивности народа у БиХ.

Она је поновила да се противи пракси да један народ бира политичке представнике другом народу у БиХ, те изнијела низ примједби на рјешења за изборе у Мостару, која су, како каже, супротна Уставу ФБиХ.

- Приједлог СДА је противуставан и неприхватљив, јер садржи неке намјере о којима сада нећу да говорим - рекла је Кришто.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић изразио је сумњу у "проходност" овог приједлога закона, истичући да овај проблем треба ријешити проналажењем рјешења у ФБиХ, а који ће Република Српска прихватити. Он сматра да шансу треба да преговорима, те да не треба доводити у питање примјену резултата предстојећих општих избора у БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ обавио је без дискусије расправу о Приједлогу закона о допунама Оквирног закона о високом образовању у БиХ, као и Приједлог закона о допунама Закона о спорту у БиХ.

Расправа је обављена и о Приједлогу закона о измјени и допунама Закона о омбудсману за људска права БиХ, чији је предлагач Савјет министара, а посланик СНСД-а Душанка Мајкић рекла је да је ово лош приједлог који не треба прихватити, јер није проводив у пракси, у чему ју је подржао и посланик НДП-а Момчило Новаковић.

Извор: СРНА