latinica  ћирилица
17/01/2018 |  15:41 ⇒ 15:56 | Аутор: РТРС

Сорентино: Сви моји филмови су нека врста грешке

Италијански редитељ Паоло Сорентино одржао је на Кустендорфу радионицу за студенте и младе ауторе, који су имали много питања за славног аутора о његовој поетици, писању, визуелном аспекту филмова "Велика љепота", "Младост", "Див", "Посљедице љубави", али и о реакцијама на серију "Млади папа" и зашто се режисери данас окрећу серијама.
Паоло Сорентино - Фото: ТАНЈУГ
Паоло СорентиноФото: ТАНЈУГ

Сорентино је примијетио да је данас публику тешко привући у биоскопе, због чега се редитељи одлучују да снимају телевизијске серије као другачију врсту филма, оцијенивши да је Дејвид Линч одлично схватио да ће до публике лакше доћи кроз серију "Твин Пикс".

Он је истакао да није фан филмова који окупљају велики број људи и да је гледање дуге серије сличније односу који читалац има са књигом. Каже да су сви његови филмови врста грешке, јер увијек жели да сними нешто духовито и бира карактере који су у његовој глави смијешни да би му онда људи око њега рекли да те ствари баш и нису смијешне.

- Увијек покушавам да направим нешто смијешно. Мрзим филмове који све третирају озбиљно - рекао је аутор, за кога је Кустурица рекао да је тренутно највећи редитељ на свијету.

Да снима филмове, каже, одлучио је када је схватио да свирање гитаре захтијева више страсти и учења и када је сазнао да режирање тражи само помало знања из области музике и филма.

- Бити гитариста или љекар сувише је тешко за моју љењост. Али сам касније схватио да снимање филмова ипак није тако лако као што ми се на почетку чинило. Да ако желите дуго и добро тиме да се бавите, морате да изградите оригинални поетски универзум, што није уопште лако. Тешко је све то из главе, цио тај унивезум ограничити на два сата трајања филма - рекао је Сорентино.

Признао је и да се током снимања првих филмова строго држао сценарија, да би се у посљедњима окренуо више импровизацији и слеијдио осејћај који би имао тог дана када снима.

На молбу студента да им препоручи неку књигу, Сорентино је рекао да би радије да млади аутори сједе на његовом мјесту и њему препоруче нешто.

- Ја мислим да не знам ништа ни о чему, али сам научио да пишем читајући књигу "Путовање на крај ноћи" Луја Фердинанда Селина. Покушао сам да тај стил имитирам пишући сценарио. У тој књизи је садржано велико знање о људским бићима и животу и била је право откровење за мене - рекао је он.

Сорентино каже да глумце обично бира на основу утиска да ће са њима провести лијепе тренутке током снимања, понекад је једини критеријум да су духовити, али и примјећује да се некако поклопи са тим да су они заправо и одлични глумци.

- Обично је паметан глумац и добар глумац, али често се дешава да они који су глупи и не сналазе се у стварном животу, када добију сценарио, све брзо укапирају" - каже прослављени редитељ.

Иако су му браћа Коен рекла да не смије да се служи триковима, он ипак сматра да је филм израз трикова које аутор учи током година бављења филмом. Не воли пробе са глумцима прије снимања, јер ако зна шта ће се десити на снимању, онда му је то досадно.

- Много је узбудљивије видјети шта ће урадити током снимања - додао је.

- Монтирање ми је врло напорно, а најбољи осјећај је када направите нешто дивно - рекао је Сорентино.

Сматра да је најважнији избор локација за снимање које су визуелно интересантне и користи предмете које пронађе на лицу мјеста, увјерен да "прави живот тог дана када снимате може много помоћи".

Сорентино такође наглашава да је важно да аутор воли ликове које креира.

- Нема смисла снимати филм о некоме кога мрзиш. Заправо највећи изазов је вољети неког кога у стварном животу не волиш, као што је случај са Берлусконијем - рекао је Сорентино, који није смио да говори више о свом новом филму о Силвију Берлусконију.

Рекао је и да није добро пратити реакције јавности на свој филм, али је примијетио да се Ватикан на почетку није оглашавао поводом његове серије "Млади папа", да му не би придавали превише пажње, да би касније дошле позитивне реакције иако је конзервативни папа кога су креирали у серији потпуна супротност актуелном поглавару Римокатоличке цркве.

Сорентину је у Дрвенграду уручена награда за будуће филмове Дрво живота, а у програму Рестроспектива великана приказују се његови филмови, док ће наредних дана у сали "Стенли Кјубрик" посјетиоци моћи да 24 сата дневно гледају серију "Млади папа".

Извор: Б92