latinica  ћирилица
17/01/2018 |  16:09 ⇒ 16:11 | Аутор: РТРС

ЕРС: Улагања милионска, међу приоритетима и екологија

Електропривреда Републике Српске има озбиљне инвестиционе планове у овој години у којој ће уложити готово 500 милиона КМ у постојеће објекте и изградњу нових, а велику пажњу посветиће и екологији, рекао је извршни директор за техничке послове ЕРС-а Максим Скоко.
Максим Скоко - Фото: СРНА
Максим СкокоФото: СРНА

Скоко је навео да је 280 милиона КМ планирано за нове објекте, међу којима су најзначајнији Хидроелектрана "Дабар", вјетропарк "Хргуд", ХЕ "Бочац два", те инвестирање у активности у вези са ХЕ "Бук Бијела" и Термоелектраном "Гацко 2".

Када је ријеч о инвестирању у постојеће објекте, Скоко је навео да ће значајнија средства бити уложена у ремонт ТЕ "Гацко" који се очекује у априлу, као и у дистрибутивну мрежу на територији Републике Српске.

Иако не доноси профит, велика улагања планирана су у еколошке системе, а највећа пажња усмјерена је на ТЕ "Угљевик".

"Инвестирање у екологију је неопходно. Највећа инвестиција односи се на одсумпоравање ТЕ "Угљевик", након чега ће она стећи услове за дуготрајан рад и у потпуности ће моћи да ради у складу са европским еколошким стандардима", каже Скоко.

Говорећи о производњи у прошлој години, Скоко је рекао да их је лоша хидрологија довела у ситуацију да у појединим периодима увозе електричну енергију.

"Ниво извоза био је мањи од просјечног годишњег и кретао се до 1.500 гигават часова електричне енергије, а преузимање енергије из других система износило је 400 гигават часова електричне енергије", навео је Скоко.

Он је истакао добар рад Рудника и Термоелектране "Гацко" у прошлој години, наводећи да је овај гигант био и највећи произвођач електричне енергију у систему.

"РиТЕ Гацко је предњачио у производњи, а оно што карактерише рад овог предузећа је велики број стабилних часова на мрежи - 7.700 часова", нагласио је Скоко.

Он је указао и на тренд смањења дистрибутивних губитака, што је значајно за систем, те додао да се очекује да губици и ове године буду мањи за 0,20 одсто.

Скоко каже да је почетак године обећавајући, да су кише допринијеле пуњењу акумулација и доброј производњи електричне енергије.

Извор: СРНА