latinica  ћирилица
17/01/2018 |  17:01 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

Братунац- Ученици путници и ове године без накнада за превоз (ВИДЕО)

Буџетом за ову годину, општина Братунац није предвидјела средства за превоз ђака, односно субвенцију за родитеље дјеце која путују из удаљених мјесних заједница.
Братунац, ученици - Фото: РТРС
Братунац, ученициФото: РТРС

Тиме је настављена ранија пракса, јер и претходних година није било средстава за превоз ђака. Због тога многи ђаци у овој години иду у школе у сусједне општине - Сребреницу, Милиће и Зворник.

Већина родитеља ових ученика није запослена, па издатак за мјесечну аутобуску карту из удаљених села до школе, кажу, представља велико оптерећење.

Дарко Ивановић школује два сина, па мјесечно мора да издвоји 160 марака. Сматра, да би општина требало да помогне у рјешавању овог проблема.

Управо због тога, али и чињенице да Сребреница и Милићи нуде бесплатан превоз за своје ученике, Братунчани шаљу своју дјецу у сусједне општине.

За превоз ученика средстава у буџету нема, али зато има за плате од више хиљада марака општинским функционерима, каже Бобан Зарић, предсједник МЗ Факовић. Додаје да је неколико десетина пута безуспјешно указивао на овај проблем.

Миладин Радовић, одборник у СО Братунац, одрекао се одборничког паушала како би барем дио овог проблема био ријешен. Радовић је позвао и остале колеге да се придруже овој иницијативи

Мјештани рубних села општине Братунац упутили су и иницијативу да се из буџетске резерве обезбиједе средства за превоз ученика. У општинској администрацији су без коментара, а на потезу је скупштинска већина и начелник.