latinica  ћирилица
17/01/2018 |  18:38 ⇒ 18/01/2018 | 08:35 | Аутор: РТРС

Китаровићева против наметања рјешења међународне заједнице БиХ (ВИДЕО)

Док су се Хрвати у Парламентарној скупштини БиХ борили за измјене Изборног закона, у Сарајеву је боравила и хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић.
Предсједница Хрватске у посјети Сарајеву - Фото: klix.ba
Предсједница Хрватске у посјети СарајевуФото: klix.ba

Након састанка са члановима Предсједништва, Китаровићева и предсједавајући Драган Човић поручили су да БиХ и Хрватска отворена питања треба да рјешавају дијалогом. Сличне поруке упућене су и након састанака са члановима колегијума оба дома ПС и предсједавајућим Савјета министара БиХ.

Хрватска се не уплиће у измјене изборног законодавства БиХ, каже Китаровићева и поручује да не жели да законе у БиХ пише међународна заједница, већ то мора да буде резултат унутрашњих договора.

- Кључно је да се након избора осигура пуно дјеловање институција на свим нивоима, да не заврше нефункционалне и парализоване попут стања у Мостару - истакла је хрватска предсједница.

- Рок до којег се можемо договорити је почетак петог мјесеца, да се договоримо између себе, а помажу нам и представници међународне заједнице - каже Човић.

Китаровићева напомиње да је њена дужност да штити интересе и права Хрвата у БиХ, што не значи да Хрватска жели да се та права остварују на рачун других народа. А њена упозорења на пријетње од повратника у БиХ са страних ратишта, истиче, нису мијешање у унутрашња питања, већ изазов с којим се мора суочити.

Она каже да је Хрватска као потписница Вашингтонског и гарант Дејтонског споразума обавезна да прати процесе и пријатељски износи могуће изазове које уочава. Истиче, да се то никако не може тумачити као мијешање у унутрашња питања.

Човић је оцијенио да је створена лоша клима и да је "неко желио градити, и када сте ви у питању, и односи с Хрватском, али за то нема мјеста".

На дневном реду била су и питања попут Пељешког моста, које се према ставу хрватске предсједнице непотребно развило у билатерални проблем, јер то је каже развојно питање Хрватске и никакве непријатељске намјере према Неуму не постоје. На састанку са члановима колегијума Представничког и Дома народа ПС БиХ указано је на потребу сарадње привредника. Колинду Грабар Китаревић у Сарајеву је дочекао и протест. Неколицина присталица Бошњачког покрета за равноправност поручили су јој да је добродошла у БиХ, али ако не спроводи Туђманову политику.

У Сарајево је требало да допутује синоћ. Министар спољних послова Игор Црнадак, кога нико није обавијестио да је пут пролонгиран, безуспјешно је чекао на аеродорму, што, како оцјељњују аналитичари, довољно говори о томе какву државу представља. Незванично, пут је пролонгиран по препорици хрватских безбједносних служби.