latinica  ћирилица
17/01/2018 |  19:02 ⇒ 18/01/2018 | 11:57 | Аутор: РТРС

Тешко до измјена Изборног закона. Хоће ли БиХ напокон добити буџет? (ВИДЕО)

Мјесец дана након Републике Српске, Федерација БиХ је добила буџет за ову годину. На ванредној сједници федерални парламент усвојио је буџет од 2,8 милијарди КМ, а да би постао оперативан, чека се и подршка Дома народа који засједа у петак.
Представнички дом - Фото: РТРС
Представнички домФото: РТРС

Усвојен је и буџет БиХ у другом читању у Представничком дому Параламентарне скупштине БиХ. За Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2018. годину гласало је 25 посланика, против је било 11, а три уздржана. Овај приједлог биће упућен на потврђивање у Дом народа.

Предсједништво БиХ утврдило је и у парламентарну процедуру доставило Приједлог закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2018. годину у износу нешто нижем од двије милијарде КМ, при чему је за финансирање институција БиХ предвиђено око 950 милиона КМ, а за сервисирање спољног дуга нешто више од милијарду КМ.

У Представничком дому данас су атмосферу усијале расправе о измјенама Изборног закона хрватских странака, али и приједлог СДА.

Да један народ не бира представнике другом – још једном су хрватски посланици покушали да придобију подршку за своја рјешења за изборе хрватског и бошњачког члана Предсједништва, делегата у федерални Дом народа и питање Мостара.

- Шта је нормалније него да да начин како ће бити изабрани представници, рецимо хрватског народа у Дому народа - да то предложи клуб хрватског народа. Шта је ту логичније? Па, неће нам ваљда господин Џаферовић предлагати како ћемо ми изабрати - рекао је Никола Ловриновић, предсједавајући Клуба ХДЗ у Представничком дому ПС БиХ. 

Међутим, у СДА чији је приједлог такође дошао до Представничког дома, хрватски приједлог остао је неприхватљив.

- Тај закон садржи безброј дискриминаторских одредби и Бошњака и Срба и Хрвата и осталих. Тај закон не поштује федерални устав - сматра Хазим Ранчић, посланик СДА у Представничком дому ПС БиХ.

Из СНСД-а истичу да је кључни проблем избор српских делегата у федерални Дом народа, гдје данас Срби немају могућност покретања виталног националног интереса. Додају, да ниједан понуђени приједлог измјена Изборног закона не рјешава проблем конститутивности у Федерацији БиХ, али да је приједлог ХДЗ-а много боље рјешење од оног које нуди СДА, јер је лоше за односе у БиХ да једном народу представнике бира други.

Предсједавајући Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац истиче да је Република Српска засебна изборна јединица која бира свог члана Предсједништва, своје органе.

- Фундаментални интерес је да нико не може да бира наше представнике за заједнички ниво. Треба афирмисати ту потребу да сваки народ бира своје представнике - наводи Кошарац.

Истовремено, за СДС неприхватљиви су и један и други приједлог. Истичу да је Изборни закон системски за који је потребан општи консензус.

Предсједавајућа Клуба СДС-а у Представничком дому ПС БиХ Александра Пандуревић сматра да нису потребне тензије, јер каже "с овим Изборним законом могуће је провести и имплементирати изборе, битно је да се дође до квалитетног рјешења".

За разлику од измјена Изборног закона, судбина бх. буџета за ову годину и није била у питању, иако расправе није мањкало. И док је за посланике из Српске најважније да је остао оквир од 950 милиона марака, управо је тај оквир изазвао полемику федералних странака.

Посланик СДП-а у Представничком дому ПС БиХ Саша Магазиновић каже да СДА годинама говори да буџет од 950 милиона није патриотски, да то не треба подржати, да је то издаја БиХ.

На то је коментар дао Шемсудин Мехмедовић, посланик СДА:"Боље да има икакав, него никакав".

А док су се у сали ломила копља о врућим политичким питањима, прикупљени су потписи противника недавно усвојеног сета закона о акцизама и упућена апелација Уставном суду БиХ којом се тражи његово стављање ван снаге, а до коначне одлуке привремена мјера, односно обустављање примјене закона.