latinica  ћирилица
17/01/2018 |  19:24 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Што хитније доставити одговоре Европској комисији

Предсједништво БиХ задужило је да Савјет министара у сарадњи са владама Републике Српске и ФБиХ, као и кантона и Брчко дистрикта, предузме неопходне активности с циљем што хитнијег достављања одговора на Упитник Европској комисији.
Предсједништво БиХ - Фото: СРНА
Предсједништво БиХФото: СРНА

На данашњој сједници Предсједништво БиХ примило је к знању извјештај Савјета министара о активностима у оквиру процеса европских интеграција БиХ, посебно узимајући у обзир извршене и преостале обавезе у вези са припремом одговора на Упитник Европске комисије, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Предсједништво је одобрило закључивање Меморандума о разумијевању Савјета министара и Јордана о сарадњи у области ветеринарства, Пројектног споразума "Научна сарадња за подршку одговорном рибарству у Јадранском мору/подршка за успостављање подрегионалног система за праћење рибарства" - АдријаМед, између Савјета министара и Организације за храну и пољопривреду УН.

Одобрено је и закључивање Меморандума о сарадњи између Министарства безбједности БиХ и Министарства унутрашњих послова Руске Федерације у области спољне миграције радне снаге, те Меморандума о сарадњи између Архива БиХ и Државне архивске агенције Бугарске.

У саопштењу је наведено да је одобрено закључивање посебног споразума између Савјета министара, који заступа Министарство за људска права и избјеглице БиХ, и Шведске, коју заступа шведска Међународна развојна агенција за сарадњу за подршку спровођењу програма ФИГАП 2 /2017 – 2021/.

Предсједништво БиХ донијело је одлуке о прихватању Нота споразума о сарадњи између Савјета министара и Владе Њемачке о прихватању пројеката техничке сарадње за 2013. годину, Споразума између Савјета министара и Владе Македоније о условима путовања држављана двије земље.

Донесена је одлука о прихватању Анекса шест Меморандума о разумијевању за успостављање Фонда за реформу јавне управе између Одјељења за међународни развој Уједињеног Краљевства, Агенције за међународни развој и сарадњу Шведске, Министарства за развој и сарадњу Холандије, Делегације ЕУ у БиХ и Савјета министара, влада Федерације БиХ, Републике Српске, Брчко дистрикта, те Министарства финансија и трезора БиХ.

Предсједништво је донијело одлуке о ратификацији Протокола којим се мијењају и допуњавају одређене одредбе Споразума о ваздушном превозу између Владе Катара и Савјета министара.

Донесена је одлука о ратификацији Уговора о финансирању, који је закључен између БиХ, Републике Српске, Европске инвестиционе банке и Јавног предузећа "Ауто-путеви Републике Српске" 12. децембра 2013. године у Луксембургу, 13. децембра 2013. године у Бањалуци и 16. децембра 2013. године у Сарајеву, за пројекат "Ауто-пут Бањалука-Добој".

Предсједништво је донијело одлуку и о ратификацији амандмана на Оквирни споразум о кредиту између Развојне банке Савјета Европе и БиХ за финансирање Пројекта јачања сектора здравства, Споразума између БиХ и ЕУ о учествовању БиХ у Трећем програму за дјеловање Уније у области здравства /2014 – 2020/, те Споразума између Савјета министара и Владе Хрватске о сарадњи у области туризма.

Извор: СРНА