latinica  ћирилица
17/01/2018 |  19:50 | Аутор: РТРС

Како слана храна утиче на мозак?

Ево шта вас чека ако увијек морате мало да досолите све што једете...
Со - Фото: РТРС
СоФото: РТРС

Није новост да је сувише соли лоше по здравље, али ново истраживање показало је да је исхрана која садржи врло много соли може да има и понеки неочекивани штетан ефекат по здравље, не рачунајући проблеме са срцем и повишен крвни притисак.

У студији објављеној у стручном часопису Nature Neuroscience наводи се да су мишеви на "суперсланој" исхрани показали знакове значајног опадања менталних уопште, и нарочито когнитивних способности, због тога што им је мозак слабије прокрвљен. Након одређеног периода током којег им је давана јако слана храна, мишеви су изгубили већину својих научених вјештина, које су захтијевале рјешавање одређених проблема. Чак су престали да реагују на уобичајени начин и на додиривање бркова.

Ове промјене у раду мозга појављивале су се чак и у ситуацијама када исхрана са превише соли није подизала њихов крвни притисак. То сугерише да слана храна на организам утиче на начине који надилазе ове до сада познате, који се тичу васкуларног здравља.

"Мозак је примарна `мета` тих штетних ефеката соли", наводи се у студији. "Примијетили смо да су мишеви храњени намирницама са високим садржајем соли показали значајно опадање церебралних функција, што је нарочито примјетно на когнитивним способностима."

Током истраживања, научници су мишевима давали између осам и 16 пута више соли него што је уобичајено, у количини која је описана као "виша крајност спектра уобичајеног конзумирања соли код људи". Ово је довело до смањене циркулације у кортексу и хипокампусу, важним регијама мозга које су задужене за памћење и учење.

- Након три мјесеца такве исхране, мишеви су постали дементни - изјавио је др Костантино Јадекола, са Корнел универзитета у Њујорку.

"Мишеви су веома радознали, и воле да истражују нове ствари, али током времена, због овакве исхране изгубили су способност да уопште примјећују нове објекте. Ово је прилично чидно, јер код мишева није регистрован повишен крвни притисак", наводи се у студији.

Научници кажу да имају сасвим довољно разлога да вјерују да се потпуно исти ефекат дешава и код људи.

Све у свему, ограничите свој дневни унос соли на мање од 2,3 грама.

Извор: Мондо