latinica  ћирилица
17/01/2018 |  22:32 | Аутор: РТРС

Вашингтон пост о убиству Ивановића: Могуће нове тензије

Убиство Оливера Ивановића може да доведе до нових тензија на Балкану, оцјењује Вашингтон пост.

Убиство Ивановића баца свјетло на нове тензије на Балкану, годинама након што је у сукобима регион остао подијељен, истиче лист.

Убиство Ивановића имало је непосредну посљедицу, јер су се политички разговори у Бриселу између косовских Албанаца и српске владе прекинули, пише Вашинтон пост.

"Био је глас дијалога. Био сам тамо осам мјесеци, Оливер је био паметан и способан, исто тако прагматичан", рекао је за Вашингтон пост Вилијам Неш, некадашњи регионални администратор УН у Косовској Митровици који је блиско сарађивао са Ивановићем.

Лист подсјећа да је Ивановић био осуђен на девет година затвора 2016. године због наводних ратних злочина на Косову почињених над Албанцима крајем деведесетих година, али и да је пресуда укинута.

У осврту на историју тешких односа Београда и Приштине од 1998. године, лист констатује да је Косово остало етнички подијељено, што је посебно видљиво у Митровици, граду чији јужни дио воде Албанци, а сјеверни Срби, гдје је и Ивановић радио.

То је разлог због којег Србија његово убиство види као терористички напад и напад на њен суверенитет, иако није јасно ко стоји иза убиства, оцијенио је Вашингтон пост.

Лист је нагласио да је Ивановић био снажан заговорник напора за помирењем, а обје стране се сада плаше да ће његова смрт закомпликовати постизање тог циља.

Што се тиче међународних посљедица, лист пише да је Русија међу оним земљама које су одбиле да признају независност самопроглашеног Косова и која подржава српску владу.

Вашингтон пост пише да "од инаугурације америчког предсједника Доналда Трампа расту страховања на Косову од могуће српске анексије српске енклаве на сјеверу уз подршку Русије".

Влада самопроглашеног Косова вјерује да Трампов проруски став може да охрабри оне гласове у Србији који се залажу за војну акцију, наводи се.

Ивановићева одлучност да спречи такав сценарио, рекао је Неш, била је посебно видљива током његове посјете Берлину послије НАТО интервенције у сукобу.

Убиство Оливера Ивановића помирење на Балкану учиниће "мање вјероватним", закључио је Вашингтон пост.

Извор: Б92