latinica  ћирилица
17/01/2018 |  22:36 ⇒ 18/01/2018 | 10:49 | Аутор: РТРС

Кустендорф- Приказан филм "У плаветнило"

У оквиру такмичарског програма Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф, вечерас је у биоскопу "Проклета авлија" на Мећавнику приказан филм "У плаветнило", чији је аутор Антонета Аламат Кусијановић из Хрватске.
Кустендорф- Приказан филм "У плаветнило" - Фото: СРНА
Кустендорф- Приказан филм "У плаветнило"Фото: СРНА

Краткометражни филм "У плаветнило" је напета прича о одрастању која се одиграва на каменитим литицама острва на Јадрану. Филм говори о хрватској породици која је бачена на острво и открива прикривено насиље међу родитељима, љубавницима и њиховом дјецом.

- То је филм који смо снимали у Дубровнику и већ је приказиван на бројним европским фестивалима. Сценарио сам писала двије године, а разрађивала сам га у Колумбији док сам студирала - рекла је Кусијановићева.

Филм је добио похвалу жирија на 67. Међународном филмском фестивалу у Берлину, награду Омладинског жирија на 63. Филмском фестивалу у Оберхаузену, награду Срце Сарајева, а номинован је и за студентског Оскара.

Кусијановићева је навела да је Мећавник невјероватно мјесто и да међу учесницима влада атмосфера блискости.

- Овдје су сви веома повезани, публика гледа филмове и прича о фестивалу, а све ово је као филм о филму - нагласила је Кусијановићева.

Гост фестивала, историчар умјетности Маријана Филиповић из Београда, рекла је да на Кустендорф долази низ година.

- Ово је главни културни догађај на овим просторима. Драго ми је што се велики број људи из целог свијета нађе на једном мјесту и размјењује идеје и што је ту заступљен концепт умјетничке борбе против комерцијалних ствари - додала је Филиповићева.

Она је истакла да ју је Кустендорф инспирисао да направи један краћи филм и да је омогућио да учи и истражи своја интересовања у сфери филма.

- Овдје имамо прилику да разговарамо са режисерима, да нам пренесу своја искуства и да нас охрабре - рекла је Филиповићева.

Она је нагласила да су у такмичарском програму фестивала филмови који имају специфичну поетику, те да је ријеч о одабраним филмовима.

Једанаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф отворен је синоћ и трајаће до недјеље, 21. јануара.

Извор: СРНА