latinica  ћирилица
17/01/2018 |  22:49 | Аутор: РТРС

У Загребу одржана комеморација Оливеру Ивановићу

У Загребу је одржана комеморација убијеном лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу.
Оливер Ивановић (Фото: TV K::CN) -
Оливер Ивановић (Фото: TV K::CN)

Посланица у Сабору Хрватске и бивша министарка спољних послова Весна Пусић изјавила је у Загребу на комеморацији за убијеног лидера Грађанске иницијативе СДП са Косова Оливера Ивановића да је ријеч о јединственом, храбром и отвореном политичару, који је био спреман да буде у мањини.

- Изражавам саучешће његовој породици, пријатељима, али и свима у региону јер у Југоисточној Европи нема много политичара његовог формата. Био је јединствен јер је могао разговарати с Албанцима на одличном албанском језику. Његов насилни одлазак нанио је штету праведној људској ствари у овом дијелу Европе - рекла је Пусићева на комеморацији у просторијама Српског народног вијећа.

Она је нагласила да је Ивановић показао да су подјеле на Албанце, Србе и Хрвате од секундарног значаја, а да је од прворазредног значаја подјела на пристојне, храбре и истинољубиве с једне стране и кабадахије и криминалце с друге стране, пренијело је СНВ у саопштењу.

- Био је храбар, отворен, предузетан и спреман да буде у мањини. Његов примјер говори да за све људе који живе и који ће доћи морамо обезбиједити да имају своју историју, истине и идеале - додала је Пусићева.

Предсједник СНВ и посланик у Сабору Милорад Пуповац нагласио је да је Ивановић био устрајан у свом политичком послању.

- На просторима бивше Југославије било је мало оних који су попут њега могли доћи свугдје и разговарати са свима. Оливер је био човјек пун енергије и ведрине које га нису напуштале ни у притвору и затвору, гдје је провео три године због оптужби за наводне ратне злочине - рекао је Пуповац.

Он је оцијенио да је Ивановић био неустрашив говорник, који је био свјестан да би могао да доживи негативне посљедице због изношења ставова и истине.

- Не знамо какви ће бити односи Албанаца и Срба на Косову након Оливеровог убиства, али знамо да ће Срби имати мање самопоуздања, а право је губитак самопоуздања главни проблем с којим се срећу - оцијенио је Пуповац.

О Ивановићу је говорио и његов дугогодишњи пријатељ и колега у каратеу, међународни судија у том спорту, Илија Смољеновић који је нагласио да је он био човјек широких видика и никад није био националиста.

На комеморацији су били и амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић, политички представници Срба и други чланови српске заједнице, а послије комеморације одржан је помен у Саборном храму СПЦ.

Оливер Ивановић убијен је јуче ујутру у Косовској Митровици док је улазио у просторије странке гдје је радио.

Извор: БЕТА